Mickey Rooney, alltid blid, om han ikke raste mot myndighetenes behandling av eldre. FOTO: NTB SCANPIX

En evig unggutt

Hollywoods mest innbringende stjerne Mickey Rooney er død, 93 år gammel. I hele ni tiår var han aktiv skuespiller.

Bare 18 måneder gammel krabbet Brooklyn-gutten Joe Yule Jr. inn på foreldrenes Vaudeville-scene, og som 6-åring spilte han sin første filmrolle - som sigarrøykende kortvokst. Serien av kortfilmer som rollefiguren Mickey McGuire ble en farsott utover 1930-tallet. Men det var som Andy Hardy i «A Family Affair» i 1937, og nå under navnet som skulle følge han hele veien ut, at Mickey Rooney for alvor startet en karriere som skulle gjøre han til konge av den amerikanske kinotoppen.

Som ansatt skuespiller i studiosystemets tid var han den aller største i 1939-1940, gift med Ava Gardner og med hele filmbransjen for sine føtter. Og selv om karrieren fikk en knekk på grunn av krigen, har Mickey Rooney siden vært en av de aller største. Om enn ikke på filmduken, så i hvert fall i avis- og sladrespaltene, og alltid med en energi alle andre misunte han og en evne til å opptre uansett hvor liten eller stor folkemengden var. Som bandet The Kinks sang i låten «Celluloid Dreams» - «And if you stamped on Mickey Rooney/He would still turn round and smile».

Rooney var gift åtte ganger, og var en figur som levde livet på første klasse. Innen 1962 hadde han spilt i 200 filmer, som på verdensbasis hadde en omsetning på den gang svimlende 3 milliarder dollar. Selv var han blakk, og gikk inn i en tid da hans tjenester ikke lenger var like etterspurt, og hvor overgangen fra ung og frisk til middelaldrende skuespiller gikk på helsa løs. Ved 30 års alder uttalte han selv at han følte seg 100 år gammel. Likevel fortsatte han, og han har vært aktiv foran kamera helt fram til nå. Han ble den siste gjenlevende skuespilleren fra Hollywoods gullalder på 30-tallet, og blant hans mer seriøse filmer var «Breakfast At Tiffanys» mot Audrey Hepburn, mens Elizabeth Taylor også står på listen over dem han spilte mot. Rooney vil bli husket som Hollywoods evige unge, et muntrasjonsråd, en gjøgler og en legende som Hollywood knapt har sett maken til.

Han døde angivelig etter en tids sykdom med familien rundt seg, men det taler til Rooneys renommé at politiet har måttet avkrefte at han ble utsatt for noe kriminelt, og at han ikke har vært savnet, slik enkelte amerikanske medier har meldt.

mode.steinkjer@dagsavisen.no