Kultur

En detektivhistorie fra Holocaust

Nina Grünfeld har skrevet ferdig om sin gåtefulle jødiske farmor Frida, som ble sendt i konsentrasjonsleir under krigen. Grünfeld er en av flere forfattere som kommer med bok om Holocaust i vår.

– Jeg har skrevet en slags detektivhistorie der jeg har lett etter spor om hva som egentlig skjedde med farmoren min, sier forfatter Nina Grünfeld om sin nye bok

Den heter «Frida – min ukjente farmors krig», og kommer etter planen ut i mars. Boka er en av flere av vårens sakprosabøker som handler om Holocaust og det jødiske folkets skjebne under 2. verdenskrig. I år er det også 75 år siden konsentrasjonsleirene ble frigjort.

Les også: Her er vårens bøker om Holocaust

Jakten på Frida

Nina Grünfeld har nå bak seg en lang periode med undersøkelser i arkiver og rettsdokumenter for å finne ut mer om farmor Frida, som ble født i daværende Østerrike-Ungarn i 1908. Frida registreres første gang i en politisak våren 1931. Der kommer det fram at hun er jødisk, prostituert, mistenkt for spionasje – og gravid. Under krigen ble hun blant annet sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück. Grünfeld har også reist til Ravensbrück utenfor Berlin for å lete etter mer informasjon om hennes skjebne.

– Boka handler om Frida, en marginalisert kvinne i det daværende Slovakia, som var ungarsktalende, jødisk og prostituert. Men boka handler også om Tsjekklovakias første republikk, og er en beretning om Sentral-Europa i mellomkrigstida. Og den handler om faren min og om meg selv, sier Grünfeld.

Les også: – Jeg er redd barn og unge som vokser opp i dag skal tro at nordmenn bare var kule motstandsfolk

Unngikk Auschwitz

Egentlig mener Grünfeld at hun har jaktet på historien om farmoren Frida siden slutten av 70-tallet. Da begynte hun å interessere seg for farens historie. Grünfeld er ellers mest kjent som dokumentarfilmskaper, og i 2005 kom hun med filmen «Ukjent opphav». Den handlet om hennes nå avdøde far, den kjente psykiateren Berthold Grünfeld. Der får vi vite at moren satte ham bort som nyfødt. Han kom til fosterforeldre og så til Norge som flyktning fra Tsjekkoslovakia i 1939. Som barnehjemsbarn unngikk han som 10-åring så vidt å bli sendt til Auschwitz. (En historie Grünfeld fortalte både i dokumentaren «Ninas barn» og i boka med samme navn).

Dette skrev Dagsavisen om filmen: Dokumentarperle om glemt krigskapittel

– Det var i arbeidet med dokumentaren om faren min i 2004 at jeg fant spor etter farmor for første gang. Nå vet jeg mye mer om hennes skjebne, sier Grünfeld.

Les portrett med Nina Grünfeld: Den jødiske fortelleren

Mer fra Dagsavisen