Kultur

En av Skandinavias største artister

Barbro Svensson var mesteparten av sitt liv bedre kjent som Lill-Babs. En av Skandinavias største underholdningsartister døde tirsdag, 80 år gammel.

Bilde 1 av 5

Lill-Babs ble lagt inn på sykehus med hjertesvikt i begynnelsen av mars. Det ble da oppdaget at hun hadde ondartet kreft, og tirsdag sovnet hun stille inn, melder NTB.

I 1996 ga Barbro Svensson ut selvbiografien «Lill-Babs – Hon är jag», sammen med Anna Wahlgren. «Hver gang jeg begynner å tenke på det blir livet mitt så innholdsrikt. Hvor skal jeg begynne? Hvor skal jeg slutte? Hva skal det handle om? Er det jobben min, er det kvinnene jeg har hatt rundt meg i livet mitt, som jeg tenker stadig mer på, disse sterke kvinnene som jeg har levd sammen med? Eller skal jeg fortelle om alle de morsomme sakene som har hendt meg, alle de rare sakene som har hendt», spurte hun seg selv i forordet. Og fortalte om det meste.

Lill-Babs opptrådte ofte i Norge – her i et TV-show i NRK i 1969, til inntekt for Radiogavefondet. FOTO: AKTUELL/ NTB SCANPIX

Lill-Babs

Barbro Svensson var bare 15 år da hun fikk synge i radioprogrammet «Morgonkvisten». Hun løy på alderen, sa hun var 16, og fikk komme til Stockholm og starte det som skulle bli en lang og god karriere innen showbusiness. Hun ga ut singelen «Min mammas boogie» i 1954 – og så ble hun gravid. Hun jobbet så lenge hun klarte, reiste hjem og ble mamma selv. Etter et par år hjemme begynte hun om igjen med sin egen boogie, og forsørget etter hvert en stor familie i både opp- og nedstigende linje.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Är du kär i mej ännu, Klas-Göran?» var skrevet for henne av den senere så kjente ABBA-manageren Stickan Anderson, og ble en «jättehit» i 1959. Hun fulgte opp med nye slagere som «Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini», «En tuff brud i lyxförpackning», «Gröna granna sköna sanna sommar», og Lill-Babs ble en av Sveriges mest populære artister. Ifølge biografien på hennes hjemmeside hadde fanklubben 17.000 medlemmer på sitt meste, for stor til at den gikk an å håndtere i lengden. Det fortelles at The Beatles var så imponerte at de ba om autografen hennes da de var med i TV-programmet Drop In sammen i november 1963.

Lill-Babs hadde en utstråling og et humør som gjorde henne til en av Skandinavias største publikumsfavoritter i mesteparten hele hennes levetid. Hun ble også en av de største medieyndlinger – på godt og vondt. Spesielt huskes hennes episode i TV-serien «Här är ditt liv» i 1983, der redaksjonen «overrasket» henne på direkten, med å ha hentet inn 12 av hennes tidligere kjærester til studio samtidig – en idé hun tilsynelatende tok med godt humør, men som vakte sterke reaksjoner etterpå. Hennes livlige sceneshow kom også med sine kontraster, som i forestillingen «Lill-Babs sjunger Lars Forssell» i 1980, med tekster skrevet spesielt til henne av en av Sveriges store forfattere.

Artisten Lill-Babs gifter seg med landslagets keeper Kjell Kaspersen i Oslo.

Artisten Lill-Babs gifter seg med landslagets keeper Kjell Kaspersen i Oslo.

Lill-Babs ble tidlig en norgesvenn. I 1969 deltok hun i Melodi Grand Prix, riktignok uten stor suksess, med sangen «Juksemaker Pipelort» av Sigurd Jansen og Rolv Wesenlund. Lill-Babs var på denne tida gift med Norges tidligere landslagsmålvakt Kjell Kaspersen og sammen fikk de datteren Kristin. Hun etterlater seg også to andre døtre, Monica Svensson og Malin Berghagen, melder NTB. – Hennes hjerte har slått mange vakre slag for publikum, familien, kollegene og vennene, men nå får det hvile, skrev Kristin Kaspersen på Instagram i går.

Lill-Babs fortsatte å opptre helt til helsen sviktet i vinter.–Vet du, jeg har verdens beste jobb, det å få gi noe til publikum er en stor glede og det som gir meg inspirasjon. Som jeg pleier å si: Jag är inte gammel, jag har bara levd så jävligt länge. Ha-ha, lo hun til Dagsavisen før en konsert i Drammen så sent som i februar i år.

Mer fra Dagsavisen