Etterforsker Tore Sandbergs nettserie om Orderudsaken legges ut i samarbeid med paret Veronica og Per Orderuds begjæring om gjenåpning av trippeldrapet på Orderud gård. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX

Ekte krim er den nye underholdningen

Harry Hole og inspektør Foyle duger ikke lenger. Krimfans vil ha underholdning basert på virkelige drap og ugjerninger. Nå kommer Ordrerudserien.

Dokumentarer og gjenfortellinger av virkelige mordsaker og forbrytelser er den nye internasjonale trenden innen kriminalsjangeren.

Kosekrimmen vi fordøyer i fiksjonens romaner og daglige krimserier på TV har fått konkurranse av virkeligheten, og den fenger svært mange.

Tilbake til Orderud

De siste månedene har krimpodkasten «Serial» vært en internasjonal suksess, og blitt lastet ned over 68 millioner ganger.

I vinter er «The Jinx» den nye snakkisen blant krimfansen. Dokumentaren som sendes på HBO Nordic om en rik amerikaner og mulig trippeldrapsmann, blir omtalt på sosiale medier som «den nye Serial» og serien alle må få med seg.

Denne måneden får true crime-fansen en norsk drapshistorie servert på nettet, etterforsker Tore Sandbergs nye serie om Orderudsaken. Den er basert på Sandbergs eget arbeid med en av norsk kriminalhistories mest omtalte drapssaker – trippeldrapet på Orderud gård i 1999, laget på oppdrag av de drapsdømte Veronica og Per Orderud.

Målet med nettserien er å få belyst Orderuddrapene fra nye sider og presentere nye opplysninger. Serien kommer i forbindelse med en begjæring om gjenåpning av saken.

– Mange er interessert i informasjon om Orderudsaken. Vi har laget serien fordi en vanlig nyhetsdekning av en begjæring som denne vil være relativt avgrenset og fragmentarisk, sier Sandberg.

True crime

Ifølge etterforskeren selv har lanseringen ingenting å gjøre med true crime-sjangerens nye popularitet.

– Vi har gått med disse planene lenge, sier Sandberg, og understreker at målet med filmen er å få politiet til å gjenåpne etterforskningen av drapene.

Men han regner med at Orderudserien vil få stor oppmerksomhet, og ser ikke bort fra at den kan bli solgt til en norsk TV-kanal.

De nye true crime-snakkisene er dokumentarer som, ifølge fansen, er avhengighetsdannende historier som åpner for spekulasjoner og teorier, og som gjør publikum til amatørdetektiver. Krimgåten er i sentrum. At det her er snakk om reelle kriminalsaker med virkelige drapsofre kommer mer i bakgrunnen.

Men Sandberg ser ikke noe problematisk ved at et true crime-interessert publikum vil se Orderudserien som en underholdende kriminalsak, mer enn et innspill i en rettsprosess.

– Hvordan folk vil oppfatte den kan ikke vi ha styring på. Det er dokumentasjon som er mitt utgangspunkt, men for oss er det også viktig at den blir laget på en slik måte at det skaper interesse. Jeg kan ikke se noen motsetningsforhold mellom de elementene, sier han.

– Nå sitter det også masse folk rundt omkring og sluker krimreportasjer som blir gjengitt i våre ordinære massemedier. Vi som journalister slutter jo ikke å dekke kriminalsaker fordi det sitter noen der ute som ser avis- og TV-reportasjer som underholdning, legger han til.

– Hva synes du om true crime-sjangeren?

– Jeg har ikke sett på det som ligger av slikt ute på nettet selv. True crime bør i hvert fall ikke utelukkende produseres med underholdningen som utgangspunkt. For meg bør og må det være et element av faktisk dokumentasjon. I avveiningen mellom underholdning og dokumentasjon, vil jeg vektlegge dokumentasjon mer enn underholdning.

Flere kanaler

True crime har røtter i litteraturen helt tilbake til Dickens' dager. På TV har sjangeren eksistert i form av serier som «Forensic Files» siden midten av 1990-tallet, men nå har «Serial» podkastens enorme suksess gitt den internasjonale TV-bransjen blod på tann.

I praksis betyr det større satsing på rendyrkede true crime-kanaler av typen Crime and Investigation (CI) og Investigation Discovery (ID) – TVNorges søsterkanal som bare sender serier basert på virkelighetens drap, forsvinninger, overgrep og krimgåter fra flere kontinenter.

I USA skyter nå nye Justice Network og Fox Crime fart, i Europa RTL Crime og CI UK – kanaler som sender krim fra virkeligheten døgnet rundt, og serier med titler som «I Was Murdered», «Surviving Evil» og «Krim fra virkeligheten».