Kultur

Eddy de Wind: Mannen som skrev bok i Auschwitz

Eddy de Wind overlevde Auschwitz, og skal være den eneste som har skrevet bok mens han fortsatt var i dødsleiren. Nå, 75 år etter frigjøringen, gir sønnen hans boka ut på nytt.

– Da Auschwitz ble frigjort i januar 1945, var faren min en av de av de få overlevende. Han vurderte å ta sitt eget liv, fordi han følte skyld over å være i live når så mange måtte dø. Tanken på at det var viktig å skrive ned historien om grusomhetene i leiren, fikk ham fra å ta selvmord, forteller Eddy de Winds sønn, Melcher.

– Boka forteller åpent og direkte om hvordan det var i leiren, om sadisme, lidelse og død, mens faren min fortsatt befant seg der. Samtidig er det også en bok merkelig full av håp og solidaritet, sier Melcher de Winter til Dagsavisen om «Endestasjon Auschwitz».

Les også: «Historien gjentar seg, heter det. Vi kan jo bare håpe på at ordtaket er galt»

Notatboka

Mandag 27. januar er det 75 år siden Auschwitz-Birkenau ble frigjort av sovjetiske soldater fra Den røde armé. Det vil bli offisielt markert i selve leiren i Polen, der blant annet vår egen kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg vil delta. Den offisielle nasjonale minnemarkeringen i Norge skjer på Akershuskaia i Oslo, mens Eddy de Winters sønn på sin side markerer 75-årsdagen med å gi ut farens unike vitnesbyrd fra Holocaust på nytt. Eddy de Winter selv døde i 1987 av et hjerteinfarkt. I 1946, like etter krigen, fikk han gitt ut boken han hadde skrevet for hånd i en av nazistenes notatbøker. Notatbøkene skulle egentlig brukes til å føre inn navn på jødiske kvinner og menn som skulle sendes til gasskamrene.

Les også: Her er vårens bøker om Holocaust

Pleide de syke

For den unge legen og senere psykiateren Eddy de Winter ble igjen i leiren etter at nazistene hadde rømt. Han gjemte seg for nazistene slik at de ikke tok ham med. Sammen med Den røde armé jobbet han som lege for å pleie de syke fangene som fortsatt var i leiren.

Samtidig gikk han i gang med å skrive ned historien om oppholdet sitt i leiren Han fortalte om overgrepene han hadde sett nazistene begå, han skrev om fangenes lidelse, om livet som hadde vært i leiren, mens han reflekterte over hva mennesker er i stand til å gjøre. Han følte seg alene, når «alle» rundt ham var døde. En stund vurderte han altså selvmord.

Eddy de Wind var først gift med sykepleieren Friedel. Begge havnet i Auschwitz, begge overlevde.                      Foto: Gyldendal

Eddy de Wind var først gift med sykepleieren Friedel. Begge havnet i Auschwitz, begge overlevde. Foto: Gyldendal

– Jeg tror boka reddet ham, sier Melcher de Wind. Faren skrev det også i boka: «Jeg må holde meg i live for å fortelle om dette, fortelle alle om det, overbevise folk om at det er sant.»

– Når jeg leser den, får jeg en følelse av at den er skrevet i en slags transetilstand, i et langt strekk uten å stoppe, som om det hastet, sier sønnen.

Les også: «Det var en kjedelig krig. En lite filmatisk krig, faktisk»

Traumer

Melcher de Wind er selv født i 1961, lenge etter at leiren var frigjort og krigen var over.

– Men Auschwitz var alltid der. Faren min ble aldri ferdig med det han opplevde. Det var ikke slik at han snakket om leiren ustanselig, men minnene var så til stede. Jeg føler jeg at jeg har vokst opp i et hus fullt av frykt, av at vi alle var i fare, sier Melcher de Wind.

«Endestasjon Auschwitz» ble skrevet i en av nazistenes notatbøker. Notatboka blir snart utstilt i New York.      Foto: Gyldendal

«Endestasjon Auschwitz» ble skrevet i en av nazistenes notatbøker. Notatboka blir snart utstilt i New York. Foto: Gyldendal

– Faren min forsket selv på at traumer kan gå i arv til neste generasjon. Han skjønte at hans traume påvirket oss tre barna, sier de Wind.

– Far snakket med meg om Auschwitz, men han så meg aldri i øynene når han gjorde det. Han kunne snakke når vi kjørte bil, med blikket mot veien, eller på sengekanten, når det var halvmørkt i rommet. Men jeg tror han hadde vært mer enn stolt over at boka blir gitt ut på nytt. Han var opptatt av å advare, hindre at Auschwitz skjer igjen. Hans kunnskap fra innsiden om hva mennesker kan gjøre, kan lære oss hvordan slik terror og grusomhet kan skje i verden.

Mer fra Dagsavisen