Kultur

– Dyrt med politi på festival

Utgiftene til politivakthold på norske festivaler har blitt altfor høye, mener sjefen for Kongsberg Jazzfestival. Han tar til orde for en ny refusjonsordning.

– Ikke misforstå: Vi vil selvsagt gjerne ha politiets tilstedeværelse på festivalen vår. Vi er glade for å ha dem der, og vi er dessuten pålagt av myndighetene å ha dem der. Uten politivakthold blir det ikke noen festival. Men de siste årene har utgiftene til politivakthold eskalert veldig, sier festivalsjef Kai Gustavsen, som i dag kan åpne den 55. jazzfestivalen på Kongsberg.

– I 2015 betalte vi rundt 76.000 kroner for politivakthold. I år må vi ut med 185.600 kroner, sier Gustavsen.

Les også: «Kongsbergjazzen eller Motvind? Ja takk, begge deler» (DA+)

Trusler og beredskap

Gustavsen er også innforstått med at det er politidirektoratet som har pålagt landets politidistrikt å ta betalt for det de kaller «ekstraordinært arbeid» for kultur- og idrettsarrangører. Timeprisene går stadig oppover, og oppgavene har blitt mer omfattende med årene.

– Det er generelt høyere skuldre for store arrangementer med tanke på beredskap og et endret trusselbilde. Men jeg syns ikke det skal være sånn at norske kultur- og idrettsarrangører skal bli sittende igjen med regningen for et større trusselbilde, sier Gustavsen til Dagsavisen, men legger til:

– Vi er selvsagt nødt som ansvarlig arrangør å oppfylle disse sikkerhetskravene, sier Gustavsen, som mener dette er et problem ikke bare jazzfestivalen på Kongsberg kjenner på kroppen.

– Dette med pålagt politivakthold gjelder alle festival- og idrettsarrangører, samt andre kulturaktører, sier Gustavsen til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet

Festivalsjef Kai Gustavsen ved Kongsberg Jazzfestival varsler om dyrt vakthold.                                                                      FOTO: IRENE LISLIEN

Festivalsjef Kai Gustavsen ved Kongsberg Jazzfestival varsler om dyrt vakthold. FOTO: IRENE LISLIEN

– Dumt og dyrt

Det er flere forhold med denne ordningen Gustavsen syns er problematisk. Som at konsertene foregår på et lukket område, men at festivalen likevel må betale for vaktholdet i hele byen.

– Det syns vi er både dumt og dyrt, sier Gustavsen.

Utrykninger

Han syns også det er vanskelig å planlegge.

– I år fikk vi en økning i utgiftene på 10 prosent. Det fikk vi vite bare dager før festivalåpning. Det er ingen andre leverandører som kommer med slike kostnadskrevende endringer like før arrangementet starter, sier han, og legger til at han som festivalsjef heller ikke har noen myndighet over politimannskapene.

– Skulle det skje noe stort i mitt politidistrikt og politiet må rykke ut, kan de bare forlate festivalem, påpeker han.

Ny ordning

Derfor har Gustavsen lenge ment at det er på høy tid at det kommer en egen refusjonsordning der arrangører kan få dekket de stadig økende utgiftene til politivakthold. Han mener det kan skje etter modell av momskompensasjonen som i dag blir gitt til frivillige lag og foreninger.

– Altså, et sted der kultur- og idrettsaktører kan søke om refusjon for hele eller deler av sine dokumenterte kostnader knyttet til politivakthold, sier han.

Enig komité

Denne ideen har han spilt inn til kulturkomiteen på Stortinget da de behandlet årets statsbudsjett. Der var det stor forståelse for festivalenes økende utgifter.

Alle partiene samlet seg om en merknad:

«Komiteen merker seg at kostnader knyttet til politivakthold ved offentlig åpne arrangement har vokst de senere år», skrev en samlet komité. Og videre: «Komiteen mener det kan være hensiktsmessig å utrede behovet for en refusjonsordning og hvilke arrangementer og arrangerer en slik ordning vil kunne omfatte».

«Til vurdering»

Nå ligger ballen hos Kulturdepartementet, og Gustavsen håper det skjer noe i forbindelse med behandlingen av høstens statsbudsjett.

Til Dagsavisen skriver kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup, på vegne av Kulturdepartementet:

«Departementet har merket seg merknaden fra komiteen og har for tida spørsmålet til vurdering. Det er så langt ikke tatt stilling til en eventuell refusjonsordning».

Mer fra Dagsavisen