Kultur

Dylan på norsk

I dag feires Bob Dylans 75-årsdag med konsert på Parkteatret. Blant mange gratulanter er Tom Roger Aadland, med en forsmak på sin norske versjon av hele albumet «Blonde On Blonde».

– Bob Dylan treffer meg veldig sterkt. Jeg bruker mest tid på å lage egne sanger, men jeg merker på konsertene mine, at når jeg synger sangene til Dylan knytter folk dem sammen med sine egne opplevelser. De blir mer enn bare «fine sanger». Han har grepet inn i livene til folk, sier Tom Roger Aadland.

Les lydhørt: Bob Dylan: Evig ung i hjertet

Mange tolkninger

Bob Dylans 75-årsdag faller sammen med 50-årsjubileet for utgivelsen av «Blonde On Blonde», en av kandidatene til å være hans beste album. Tom Roger Aadland oversatte en av de sterkeste konkurrentene, «Blood On The Tracks», til «Blod på spora» i 2009. Nå går han videre til de 14 sporene på «Blonde On Blonde», som kommer ut på et nytt album til høsten. På Parkteatret i kveld får publikum en forsmak med «Eg må ha deg», som selvfølgelig er Aadlands vri på «I Want You». Albumtittelen er ikke like lett å oversette.

– Der er jeg fortsatt i tenkeboksen. Den er en utfordring, innrømmer Aadland. Tittelen kan være inspirert av at Dylans kjæreste jobbet bak kulissene på et teaterstykke som het «Brecht On Brecht». «Blonde On Blonde» kan også forkortes til «BOB». Det finnes flere andre mulige forklaringer. Som:

– Det klinger bra. Dette er slående med Bob Dylan. Det han skriver klinger bra, sier Tom Roger Aadland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Resignasjonens kunst

Åpningslåten «Rainy Day Women #12 & 35» kommer til å hete «Regnvêrsdamer #12 & 35». Den berømte linja om «everybody must get stoned» er vanskeligere,

– Dette får bli resignasjonens kunst. Den doble betydningen der klarer jeg ikke, sier Aadland. Han kommer til å gå for «bli steine»-tolkningen, som alle syntes var så godt ute på kanten den gangen. Selv om resten av teksten tyder på at det ikke var dette Dylan først og fremst hadde i tankene.

Aadland er ennå ikke sikker på hvordan han skal fornorske stedsnavnene i «Stuck Inside Of Mobile With The Memphis Blues Again».

– Jeg kommer til å fortsette å sette sangene inn i norske forhold, der det fungerer. Men det blir vanskelig med kontrasten «Stuck» og «Mobile», jeg tror jeg kommer til å ende med en mellomting der.

Les også: Dylan midt i blinken

Utfordrende

– En annen utfordring er at Dylan er en så ypperlig rimsmed. Med strenge mønster som en vesentlig del av tekstene. Selv om vi ikke alltid vet hva han mener, så treffer det sterkt, synes Tom Roger Aadland.

Ved å velge seg ut hele album går det ikke an å hoppe over de største utforingene, og erstatte dem med lettere sanger å forholde seg til?

– Den utfordringen er en positiv motivasjon. Jeg synes at de enkelte albumene til Dylan er mer interessante enn samlealbumene. Dylan er blitt anklaget for å ha utelatt den og den fantastiske sangen fra enkelte album, men jeg tror han komponerer dem som en helhet. Som å lage en kunstutstilling, ikke med de 15 beste bildene, men hvordan de hører sammen. Jeg har tre-fire andre album i vidvinkelen, røper Aadland, som imidlertid vil lage flere egne sanger før han går enda lenger inn i Dylans verden.

Tidløs dimensjon

Fra før har Jan Erik Volds Dylan-oversettelser fra 70-tallet, spilt inn på plate sammen med Kåre Virud, fått et stort publikum. Det skremmer ikke Aadland fra å gjøre nye?

– Jeg fikk boka til Jan Erik Vold til 14-årsdagen min. Jeg har vokst opp med hans tolkninger, men Dylan er så sterk litteratur at han kan oversettes til mange språk, og mange målformer. Den definitive oversettelsen finnes ikke, sier Tom Roger Aadland.

– Hva skal vi si om at Bob Dylan er blitt 75?

– Han har bekreftet sin tidløse dimensjon. Med den sprukne stemmen hørtes han ut som en 60-åring allerede på debutalbumet i 1962. Jeg tror ikke ungdom i seg selv er en viktig verdi for Bob Dylan, sier Aadland. Som nå helst vil høre et nytt album med originallåter fra Dylans side.

– Gjerne et der han følger opp den melodiøse orienteringen fra de to siste. Jeg ser for meg at han holder på i minst fem, kanskje ti år til. Det virker som han er i god form.

Les også: Et lite, men stort skattkammer

Mer fra Dagsavisen