Film

Drømmeutflukt med Terrence Malick

– Terrence Malick er en unik ­historie­­forteller som er ute på en helt unik reise, sier Christian Bale om «Knight Of Cups», den mest etterlengtede filmen på film­festivalen i Berlin.

BERLIN (Dagsavisen): Terrence Malics «Knight Of Cups» er bokstavelig talt en drøm av en film, med hodet langt oppe i de ytre skylag. Det forhindret ikke at det totale kaos oppsto da hundrevis av pressefolk ikke kom inn på en pressekonferanse der stjernene Natalie Portman og Christian Bale skulle forsvare legenderegissørens spirituelle valg, av den enkle grunn at den sky regissøren aldri stiller til pressekonferanser eller intervjuer. At ikke alle har fått med seg det, gjorde pressekonferansen ganske så lystig da hele to journalister mistok en produsent for å være Malick selv. Det mest åpenbare spørsmålet var likevel umulig å svare på selv for dem som spiller i filmen.

– Det fine og interessante med Terry – Terrence Malick – er at han ikke forteller oss hva filmene handler om, sier Christian Bale, ikke minst kjent som Batman.

Tomhet

Denne aktuelle rollen er så langt unna superheltfilmene som overhodet mulig. Bale har knapt en eneste replikk i filmen til tross for at han er i nesten alle scenene som figuren Rick, en vellykket mann som har slått seg opp i filmbyen Los Angeles, men som nå vaker rundt i et urbant drømmelandskap, blant fjellformasjoner, på strender og i ørkenen.

– Jeg har jobbet med Terry siden vi lagde «New World». Da snakket vi mye, men denne filmen her mistenker jeg har utviklet seg over tid. Vi snakket om karakteren på forhånd, som en beskrivelse. Selvsagt, som dere kan se, er han en person hvis drømmer og lyster er oppfylt, men likevel føler han en enorm tomhet. Han kjenner de rette folkene, han er på de rette stedene, men han er fortapt på en reise han ikke helt vet hvor skal ende. Det var utgangspunktet. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre i scenene, men Terry bare skjøv meg ut foran kamera og så skjedde det som skjedde. Terry er en elskverdig mann og det er trygt å jobbe på den måten foran ham.

Terrence Malick er kjent for Gullpmalme-vinneren «The Tree Of Life» og filmer som «Den tynne røde linjen» og «Badlands». Hans drømmende stil når nye høyder i «Knight Of Cups», som blir vist som en del av hovedkonkurransen og vil absolutt være en kandidat for Gullbjørnen, den ukonvensjonelle og visjonære stilen til tross.

Fan

Natalie Portman, som spiller en av Ricks elskerinner, dukker opp i drømmesekvenser med Rick.

– Jeg har vært fan av Terry hele livet, og særlig «The Tree Of Life» gjorde enormt inntrykk på meg, både visuelt og følelsesmessig. Så da jeg kunne bli en del av hans arbeid følte jeg meg virkelig heldig. Dette er den første filmen jeg lager etter at jeg fikk barn, og det å komme inn i denne korte og intense historien gjorde selvsagt inntrykk, sier Portman, som selv har begynt å regissere og produsere film.

– Jeg var heldig som jobbet med Malick før jeg lagde min første film. Han minnet meg på at reglene innen filmskaping ikke er nødvendige, og at det er mulig å finne sin egen vei.  Og Terry er av den oppfatning at problemer er en gave i seg selv. Har han planlagt å filme i solen og det regner, så ser han det som en ny mulighet, sier hun.
Overflatisk

På pressekonferansen kom også spørsmålet om hva skuespillerne synes om hvordan kvinner framstilles i filmen, en lang rekke vakre, unge kvinner i mer eller mindre avkledde situasjoner. Portman mener filmen gir et godt bilde av de forskjellige skikkelsene man ser i Los Angeles.

– Her er alt fra de overflatiske personene man ser på alle Hollywood-partyene, til åpenbart sterkere personligheter som Cate Blanchett, som har en helt unik sjel, sier hun, og peker på at også byen Los Angeles spiller en hovedrolle i filmen.

– Los Angeles er en gullfiskbolle og derfor en fin bakgrunn for denne historien. Det er noe vi alle kjenner til som bor der, men filmen har en universell tematikk når det gjelder å søke etter svar på hvor man vil i livet, sier hun, mens Bale legger til:

– Jeg syns at LA er flott framstilt i filmen, og byen er en veldig viktig karakter i seg selv. Jeg føler meg dratt mot byer generelt, og jeg vet at man kan finne spirituelle krefter på steder eller i elementer du ikke forventer å finne dem. Rick må besøke personer fra fortida, som ekskona som spilles av Cate Blanchett og elskerinnen som spilles av Natalie Portman som han føler han har kastet en skygge over. Det er møtene og ikke location i seg selv som er viktig.

Mer fra Dagsavisen