Kultur

Drømmer om 100 stipender

100 nye kunstnerstipender. Det er det kunstnerorganisasjonene håper å få til, nå som kulturkomiteen i Stortinget har satt seg sammen for å forhandle om Trine Skei Grandes (V) kulturbudsjett.

Representanter fra KrF, SV og Ap i familie- og kulturkomiteen på Stortinget gir overfor Dagsavisen alle uttrykk for at de vil gå inn for 30 millioner ekstra på budsjettet til 100 nye hjemler for kunstnerstipender. Dette gjelder KrFs Geir Bekkevold, Aps Anette Trettebergstuen og SVs Freddy André Øvstegård. Nå sitter de og forhandler om dette i komiteen med regjeringspartiene.

Les også: Vil gi norsk film 80 millioner

Skuffet over Grande

Dette gleder Ruben Steinum, som er styreleder i Unge Kunstneres Samfund (UKS), en fagpolitisk interesseorganisasjon for unge kunstnere.

– Det finnes flere tiltak som er gode for å bedre norske kunstneres sosiale og økonomiske kår. Men få er like treffsikre som kunstnerstipendene. Derfor er flere stipender et av kunstnerorganisasjonenes hovedkrav, sier han til Dagsavisen.

Han var skuffet den 8. oktober, dagen da kulturminister Trine Skei Grande la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2019. For han hadde store forventninger til nettopp henne og Venstre, som i en årrekke har snakket høyt om kunstneres økonomi og sosiale rettigheter. Han syns ikke hun leverte. En liten økning til kunstnerne er ikke nok. Hjemlene for å gi stipender er for få, mener UKS.

– Kunstnerne er satt på vent, mens pengestrømmen fortsetter å gå til museum, formidling og store bygg, og ber oss vente på eksempelvis kunstnermeldingen. Det trengs ikke, all den tid vi har så mye kunnskap om kunstnernes lave inntekter. Nå er det behov for tiltak, sier Steinum.

– I statsbudsjettet fulgte de den samme linja som regjeringen har ført tidligere: Byggene går foran menneskene, og de døde kunstnerne går foran de levende, mener Steinum.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hadde ventet mer

SVs kulturpolitiske talsperson Freddy André Øvstegård hadde ventet mer av en kulturminister fra Venstre.

– Vi kan mildt sagt slå fast at våre forventninger på kunstnerøkonomien ikke ble innfridd, sier Øvstegård til Dagsavisen.

– Det er derfor vi nå i vår alternative budsjett vil ha inn 30 millioner for å innføre 100 nye hjemler for kunstnerstipender. Kunstnerne og kulturarbeiderne henger etter i lønnsdannelsen i Norge, mener han.

– Skal vi ha et rikt og variert kulturliv, må de som skaper og fremfører kunsten få et skikkelig arbeidsliv og en lønn som fortjent, mener Øvstegård.

Les også: Christopher Nielsen: – Som Heskeløa og Y-blokka til sammen

Lover løft

Det samme mener Ap, som la fram sitt alternative budsjett i går. Ap vil bruke 70 mill. mer enn regjeringen på rene kulturformål i sitt budsjett. Til sammen vil Ap at 450 millioner skal gå til kulturformål, og av dem altså 30 millioner til 100 nye hjemler for kunstnerstipender.

– Vi satser på kunstnerøkonomien fordi vi mener kunstnerne skal slippe å stå med lua i handa, sier Trettebergstuen.

– Kunstnere skal oppleve at arbeidet deres verdsettes som nettopp det – arbeid, sier Aps kulturpolitiske talsperson, som lover et kunstnerøkonomiløft «når vi en gang kommer tilbake til makta».

Saken fortsetter under bildet.

KrFs Geir Bekkevold forhandler om kultur i Stortinget, parallelt med at partiet hans sonderer om regjeringsmakt. FOTO: HILDE UNOSEN

KrFs Geir Bekkevold forhandler om kultur i Stortinget, parallelt med at partiet hans sonderer om regjeringsmakt. Foto: Hilde Unosen

Les også: Thorvald Steen: Måtte det bli en god dag mot uretten

Håper på enighet

KrFs Geir Bekkevold håper Ap, SV og KrF greier å bli enige med regjeringspartiene om de 30 millionene til kunstnerstipendene. KrF har også flere tiltak på sitt alternative budsjett som styrker kunstnerøkonomien.

– KrF og Venstre har jo vært på linje før når det gjelder kunstnerøkonomi, så jeg håper vi blir enige og at det ikke blir her den store budsjettkampen skal stå, sier Bekkevold.

– Selv om jeg synes Trine Skei Grande har lagt fram et mer offensivt kulturbudsjett enn sin forgjenger, så har hun nok ikke fått gjennomslag for alt hun ville ha, som et løft for kunstnerøkonomien. Det er lett å skyve kunstnermeldingen og kulturmeldingen foran seg for å slippe å gjøre noe nå, mener han.

– Men vi vet nok. Vi har mer enn nok kunnskap om kunstnernes kår. Vi behøver ikke vente, sier Bekkevold, som sier at komiteen må bli enige i løpet november. 4. desember skal familie- og kulturkomiteen avgi sin innstilling.

Og her er svaret fra Ragnar Ulstein:  – Michelet har ikke forstått krigen (DA+) 

Mer fra Dagsavisen