Christian Kjelstrup har etablert en egen bokhandel for å selge en bok uten plott, handling eller persongalleri - «Uroens bok» av portugisiske Fernando Pessoa.

Driver bokhandel med kun én bok

Én eneste tittel har Christian Kjelstrup funnet plass til i sin nye bokhandel på Bislett: «Uroens bok» av Pessoa.

«Én bokhandel. Én bok. Én uke» står det på plakaten utenfor Thereses gate 14 på Bislett i Oslo.

- Verdens beste bok! sier Christian Kjelstrup til Dagsavisen.

Han holder opp et eksemplar av «Uroens bok» av den portugisiske forfatteren Fernando Pessoa. Den ble først gitt ut i 1982, forfatteren levde fra 1888 til 1935. Observante lesere vil legge merke til rekkefølgen.

- Pessoa fikk bare utgitt én bok mens han levde. Etter hans død, fant man 27.000 ulike tekstfragmenter i en svær amerikakoffert. Mange av disse er med i «Uroens bok», sier Kjelstrup.

 

Skårderud og Espedal

Han er til vanlig forlagsredaktør i Aschehoug, men har permisjon fra jobben for å skrive. På sin daglige spasertur ned Thereses gate slo ideen ned i ham: Her ville det passe godt å starte Uroens bokhandel!

- Jeg gikk forbi det tomme butikklokalet fredag. Ringte og spurte om jeg kunne leie det for en uke. Lørdagen hadde jeg nøkkelen i hånda. Uroens bokhandel åpnet i går, og holder åpent til onsdag neste uke. Mandag blir det Pessoa-aften med psykiater Finn Skårderud og forfatter Tomas Espedal, som kommer ens ærend fra Bergen for å være med. Dessuten portugisisk musikk, mat og vin, sier Kjelstrup.

 

Fra protein til Pessoa

Lokalene kan ikke akkurat kalles overfylte. Et knyttet teppe på gulvet og en pult med datamaskin og kontorstol, og «Uroens bok» stablet opp i vinduet. Det er egentlig det hele. Butikklokalets tidligere bruker, «Bislett Protein», er til stede på plakatbukken på fortauet, og i form av halvt avskrapte bokstaver i vinduet. Bjelle i døra mangler, men Kjelstrup setter i et lite «pling!» selv når en kunde entrer døra.

- Jeg tenkte jeg skulle kjøpe en bok, sier Stian Aleksander Uvaag.

- Ja. En bok ja. Jeg regner med du mener akkurat denne boken? sier Kjelstrup med et nikk mot stablene i vinduet, og får smil og nikk i retur.

 

Åttende kunde

Uroens bokhandels åttende kunde siden butikken åpnet en time tidligere, må imidlertid først gjøre vendereis for å skaffe kontanter. Men han kommer kjapt tilbake. Stian Aleksander Uvaag sikrer seg «Uroens bok» til kun 99 kroner - egentlig 100 siden Kjelstrup ikke har kronestykker å gi i veksel. Likevel en bra deal, siden normalprisen er det dobbelte.

 

Handlingsløs litteratur

Og ifølge Kjelstrup en bra deal fordi «Uroens bok» er like god samme hvor man starter - her eller der og gjerne midt i, dette er tross alt en bok uten fortelling.

- Den er uten plott. Uten handling. Uten persongalleri. Uten alt det man forbinder med nesten alle bøker som skrives i dag, eller ble skrevet før i tida. Slå opp hvor som helst, les hva som helst - det vil alltid være noe interessant. Tankene og språket treffer umiddelbart. Det er trist, nesten komisk så langt han går i retning leden. Dette er ingen oppbyggelig litteratur. Men vakker. «Vakker og verdiløs» skrev Pessoa selv.

Og altså ikke mindre verdt enn en egen bokhandel.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no