«Det tredje øyet» er den første av de nye dramaseriene fra TV 2 som dukker opp skjermen, tidlig i vårsesongen 2014. Danske «1864» er klar seint neste år. FOTO: TV 2

Dramatisk nytt fra TV 2

Etter noen stille år på dramafronten kommer TV 2 på banen med en rekke norske TV-serier neste år, i form av ny krim, humor og ambisiøse dramaserier.

Over nyttår debuterer krimdramaet «Det tredje øyet» på TV 2. Serien med Kyrre Haugen Synnes og Ida Elise Broch i hovedrollene innleder den ambisiøse dramasatsingen som TV 2 har holdt litt for seg selv fram til nå. Etter at kanalens norske serietilbud har bestått av «Dag» og «Hotel Cæsar» i flere sesonger, lanserer TV 2 egenproduserte serier som kan gi NRK seriøs kamp om publikum i 2014. Først ut er «Det tredje øyet» er en egenutviklet krim, ikke basert på en eksisterende romanserie, men resultat av fire års arbeid.

 

Massiv satsing

- Vi har hatt en langsiktig strategi på dramasiden. Det gjelder å finne riktige prosjekter, og å bruke tid på å utvikle dem. Nå har vi spennende ting på gang, og vi føler at vi har noe for alle, sier dramaredaktør Christopher Haug i TV 2.

Tidligere i år kunne Dagsavisen fortelle at TV 2 jobbet med en ny serie skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Denne uka ble prosjektet offisielt, da «Frikjent» fikk 10 millioner i tilskudd av Norsk filminstitutt. Serien med budsjett på 65 millioner begynner innspillingen i februar, og skal etter planen få premiere i løpet av året.

- Så fort en serie er klar ønsker vi å få den på skjermen. Vi ønsker å levere ferskvare. Jeg tror både miljø og tematikk i serien vil gjøre at «Frikjent» blir oppfattet som moderne drama. Det er der vi ønsker å legge inn støtet, å bli gode på moderne drama, sier Haug.

Denne uka ble det kjent at TV 2 er i sluttforhandlinger med skaperne av «Okkupert». etter at NRK har valgt å droppe scifi-serien med blant annet Jo Nesbø på skapersiden. Går avtalen i boks kan TV 2 ha en av norsk TVs største dramasatsinger, med budsjett på 80 millioner kroner, på programmet alt til neste år,

- Vi har serienyheten «Meglerne», en norsk remake av en svensk komedie. Den blir spilt inn nå i regi av Monster Scripted, sier Haug.

 

Moderne drama

Til våren kommer også humordramaet «Samurai Sikkerhet», den nye serien fra skaperne av «Lilyhammer» og Henrik Elvestad. Den kan også komme med en sesong to neste høst. «Det tredje øyet» er også en serie utviklet for å gå i flere sesonger.

- I tillegg er vi i gang med flere prosjekter for 2015-16. Som en kommersiell kanal er vi avhengig av å ha gode TV-serier, og vi må levere kvalitet. Nordmenn er blitt vant til å se godt drama, man slipper ikke unna med hva som helst lenger. Men vi begynner å bli proffere her i landet, sier TV 2-redaktøren.

Han konstaterer at interessen for norsk drama er større enn noen gang, også utenfor våre landegrenser.

- «Lilyhammer» har vært med på å øke interessen for serier fra Skandinavia og Norden. Det er heldig for oss nå som vi er klare med våre serier. «Det tredje øyet» er allerede solgt til Sverige og Danmark. «Lilyhammer»-suksessen er et drømmescenario for oss, men om den lar seg kopiere gjenstår å se. Nå flyttes TV-serier i større grad over landegrensene, og der ligger det muligheter for oss også. Vi har også som mål å lage serier som kan leve lenger og gå i to-tre sesonger. Men først og fremst er vi en norsk allmennkringkaster som lager drama for norske seere, sier Haug.

TV 2 samarbeider med nordiske TV-kanaler og -produsenter, og vil dermed ha mye nordisk og nytt på programmet neste år. En av de kjente seriene er Danmark Radios episke historiedrama «1864», en serie med rekordbudsjett i nordisk TV-sammenheng, som forteller om et avgjørende slag i dansk historie.

reidar.spigseth@dagsavisen.no