Kultur

Dramatikk rundt «Reisen til julestjernen»

Folketeaterets store julesatsing «Reisen til julestjernen» er i økonomisk hardt vær. Kulturministeren ber nå teateret og andre arrangører i nedstengte Oslo om å gå fra en støtteordning til en annen.

– Dette var rene skjebnetimen for oss, sier Karianne Jæger om gårsdagens pressekonferanse med kulturminister Abid Raja (V). Hun og produksjonsselskapet Scenekvelder lager forestillingen «Reisen til julestjernen» og «Chess» for Folketeateret. «Julestjernen» skulle opprinnelig ha premiere 11. november, men så kom byrådets sosiale nedstenging av Oslo ut november. Samtidig har Jæger lenge vært bekymret for at de ikke får dekket utgiftene de har hatt med å lage forestillingen, for de har hittil ikke fått koronastøtte. De har inne en søknad på stimuleringsordningen, men har ennå ikke fått svar. Dermed står selskapet i en alvorlig likviditetsskvis.

Les også :Håper Putti Plutti Pott finner skjegget i år også

– Vi lar ingen i stikken

Det var derfor Jæger fulgte spesielt godt med på kulturminister Abid Rajas pressekonferanse i går. Der presenterte han flere forslag til endringer og tilleggsbevilgninger i støtteordningene for kultursektoren i 2020, i den såkalte nysalderingen av statsbudsjettet. Han bladde opp 200 ekstra millioner i koronastøtte, han økte driftstilskuddene til enkelte musikk- og scenekunstinstitusjoner og museer med 60 millioner, og han endret søknadsfristen for kompensasjonsordningen for inkludere flere. Arrangementer som søker støtte kan nå være planlagt før 5. november i stedet for 1. august.

– Vi lar ingen i stikken. Vi lar ingen stå igjen ute i kulda. Vi skal stå der sammen med dere, lovet kulturministeren, og hadde en beskjed til Jæger og andre kulturaktører i særlig det helt nedstengte Oslo:

– Nå gjør vi det sånn at hvis du ikke har rukket å få stimuleringsmidler, og må avlyse på grunn av at Oslo er stengt ned, så kommer du inn under kompensasjonsordningen, sa Raja på pressekonferansen.

Forsinket

For selv om Kulturrådet nå har behandlet rundt en tredjedel av de rundt 1000 søknadene som har kommet inn til stimuleringsordningen, så har Jæger og mange andre ennå ikke fått svar på søknaden sin, det til tross for at Raja nå har tilført Kulturrådet flere ressurser for raskere behandling. Men Jæger har altså ennå ikke rukket å få svar, og har hun fått beskjed fra Kulturrådet om at det ikke er vits å søke, siden Folketeateret holder til i det sosialt nedstengte Oslo. Alle kulturarrangementer er forbudt ut november, og Oslos byrådsleder Raymond Johansen har oveantydet at Oslo kan måtte leve med restriksjoner ut hele 2020.

Reagerer sterkt

Jæger sier til Dagsavisen at hun reagerer sterkt på å bli flyttet fra stimuleringsordningen til kompensasjonsordningen. Hune redd for at det kan bety at de får dekket bare innil 50 prosent av sine utgifter. Stimuleringsordningen ville ifølge Jæger dekket alle kostnadene, som hun mener overstiger 50 prosent av budsjetterte inntekter. Beholdes en 50 prosents dekning, frykter Jæger at de kan komme dårligere ut enn om de hadde rukket å bli tildelt stimuleringsmidler.

– Raja kommer med mer penger til kompensasjonsordningen, og det bør han jo, for det er jo veldig mange av oss som nå blir flytta fra stimulering til kompensasjon. Men prinsippet for kompensasjonsordningen kan jeg ikke se at han har endret på ennå, sier Jæger til Dagsavisen.

– Det er topp at han kommer med mer penger, men kompensasjonsordningen skulle trappes ned fra november, med en dekning på 50 prosent, sier Jæger til Dagsavisen.

– Det gjør at vi føler oss helt slått i bakken nå. Vi har blitt flytta over på en ordning der vi ikke hører hjemme, for vi har stimulert! Vi har tatt på oss kostnader og forpliktelser ved å stimulere, vi var de første i rekka som starta opp i august og har jobbet i hele høst med forestillinger. Vi gjorde det fordi kulturministeren oppfordret oss til det, sier hun.

Forvirring

Usikkerheten og forvirringen rundt disse to ordningene, stimuleringsordningen og kompensasjonsordningen har preget debatten i Kultur-Norge de siste dagene. Flere organisasjoner mener grenseoppgangen mellom de to ordningene er for uklar, og har i en felles uttalelse bedt Raja rydde opp i dette. Det gjelder Norsk Skuespillerforbund, Norske Dansekunstnere og kunsterorganisasjonen Creo. Raja skriver i en e-post til Dagsavisen at han fortsatt mener det er riktig «å tråkke på gassen økonomisk for å stimulere til aktivitet i kulturlivet», men at han også ser at smittesituasjonen gir behov for justeringer i ordningene. Til aktører som Jæger skriver han:

– Aktører som har søkt om stimuleringsmidler, men likevel må avlyse på grunn av smitteverntiltak lokalt, vil kunne beholde midler for å dekke sine uunngåelige tap. De som kommer inn under kompensasjonsordningen vil kunne få dekket 50 prosent av tapte billettinntekter, i tillegg til at regjeringen dekker merkostnader knyttet til avlysning. For foretak som opplever stort omsetningsfall i perioden september 2020 til februar 2021 er det også mulig å søke den nye kompensasjonsordningen under Næringsdepartementet.

Les også: Kultur-Norge skryter av Abid Raja

Mer fra Dagsavisen