Kultur

Dramaet i Operaen fortsetter

Direktør Nils Are Karstad Lysø kjenner seg ikke igjen i kritikken som Boye Hansen kommer med i sitt brev.

Bilde 1 av 2

«Henvendelsen skyldes at beslutningen om at jeg ikke skulle få forlenget mitt åremål ble tatt uten at jeg fikk anledning til å uttale meg om grunnlaget for en slik beslutning før den ble truffet. Den rett alle arbeidstakere har til å få uttale seg før viktige avgjørelser om deres ansettelsesforhold treffes, ble nektet meg til tross for at jeg ba om det gjentatte ganger».

Les hele brevet fra operasjef Boye Hansen her!

Det skriver Per Boye Hansen i det sju sider lange åpne brevet han sendte styret i Den Norske Opera & Ballett i går. Videre:

«Jeg ba flere ganger om å få møte administrerende direktør Nils Are Lysø, daværende styreleder Ellen Horn og daværende nestleder av styret Michael Christiansen for å gjennomgå og uttale meg – konkret og grundig – om den kritikken mot meg som var fremkommet i bekymringsmeldingen og den etterfølgende intervjuundersøkelsen. [...] En slik gjennomgåelse og drøftelse ble jeg nektet».

– Ukjent

Administrerende direktør i Operaen, Nils Are Karstad Lysø, tegner imidlertid et helt annet bilde av situasjonen.

– Overordnet sett vil jeg si at jeg ikke kjenner meg igjen i beskrivelsen operasjefen her gir. Det har også vært møter der både operasjefen, styrets leder og styrets nestleder har deltatt. Vi har vært og vil fortsette å være i løpende dialog. Jeg er svært opptatt av at vi skal ha et godt samarbeid også framover, med operasjefen og de 600 andre ansatte i Operaen, sier Karstad Lysø til Dagsavisen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Bekymringsmelding

Direktørens uttalelser står i skarp kontrast til Per Boye Hansens brev, hvor han skriver at han var «helt uforberedt» på at han ikke kom til å få fortsette som operasjef. Operasjefen var informert om at det var kommet en bekymringsmelding på hans ledelsesstil, og deltok aktivt i et eksternt byrås gransking av arbeidsmiljøet ved Operaen, men fikk ifølge brevet ikke vite noe konkret om hva bekymringsmeldingen gikk ut på, eller hvem som hadde framsatt den.

«I løpet av hele denne prosessen er det ikke fremkommet en eneste verifiserbar, konkret hendelse eller handling som underbygger påstander om graverende oppførsel eller uakseptabel lederstil fra min side. Ingen personer har stått frem med navn. Det foreligger før denne bekymringsmeldingen ble lagt frem, ikke noe spor som kan underbygge bekymringsmeldingens innhold. Ikke én rapportert hendelse til verneombud eller personalsjef. Ingen referater fra institusjonens arbeidsmiljøutvalg (AMU) peker på dette. Ingen ting er rapportert til meg i linje, verken fra ansatte eller fra min leder, før altså denne bekymringsmeldingen dukket opp med en meget spesiell timing», skriver han.

LES OGSÅ: Slutter som operasjef

«Helhetsvurdering»

Direktør Karstad Lysø ønsker ikke å kommentere den mye omtalte bekymringsmeldingen i detaljer:

– Det stemmer at det er meldt bekymring fra ansatte. Vi valgte å søke ekstern bistand for å få en ryddig prosess i en så viktig sak. Vi ønsket å finne ut hva det gjaldt og hvor utbredt det var.

– Ingen hemmelighet

– At dere endte opp med ikke å fornye åremålet, tyder vel på at det var flere blant de ansatte som hadde problemer med Boye Hansen, ikke bare en person?

– Detaljene i prosessen er det ikke rett å gå ut med i mediene. Vi valgte, etter en helhetlig vurdering, å ikke fornye åremålet. Det er viktig å poengtere at kontrakten faktisk går ut i 2017. Dette handler ikke om å avslutte den eksisterende åremålsstillingen før tida, sier Kanstad Lysø.

– Er noe av problemet uenighet mellom deg og Boye Hansen rundt økonomisk styring?

– Det er ingen hemmelighet at Den Norske Opera & Ballett er presset økonomisk. Men i denne saken er beslutningen truffet etter en helhetsvurdering, sier operadirektøren, uten å ville definere det ulne begrepet «helhetsvurdering» videre.

LES OGSÅ: Operadirektør møter hard kritikk

– Uryddig

I brevet skriver Per Boye Hansen at han reagerer på at tidligere styreleder Ellen Horn uttalte seg om bekymringsmeldingen til media uten å si hva den går ut på eller hvem som står bak. Hennes uttalelser, og ledelsens håndtering av disse har lagt grunnlag for spekulasjoner, skriver han.

Ellen Horn skriver i en tekstmelding til Dagsavisen følgende: «Styret behandlet denne saken og fattet avgjørelsen. Siden det har jeg gått av som styreleder og jeg synes det blir uryddig av meg å fortsette å uttale meg i media når et nytt styre er valgt».

Det har ikke lyktes Dagsavisen å komme i kontakt med nye styrelederen i Operaen, Anne Carine Tanum.

Mer fra Dagsavisen