Kultur

Dragkampen om slukking av FM-nettet fortsetter

DAB-debatten på Stortinget er utsatt. Tre Frp-statsråder må møte for å svare på konsekvensene ved slukking av FM-nettet.

Se når FM-nettet er planlagt slukket der du bor nederst i saken.

Av Anne Marjatta Gøystdal

Senterpartiets forslag om å utsette slukkingen av FM-nettet skulle behandles tirsdag, men saken ble utsatt. Arbeiderpartiet mener det er skapt så stor usikkerhet om hva slukking innebærer at statsrådene med ansvar for beredskap, fiskeri og samferdsel må komme til Stortinget og orientere.

Bakgrunnen er at Fremskrittspartiets stortingsgruppe har foreslått at hele nedleggingen av FM-nettet skal avbrytes – stikk i strid med regjeringens politikk. Forslaget begrunnes nettopp med hensynet til beredskap.

Alle partier ga sin støtte til forslaget, bortsett fra Høyre. Det er uenighet mellom partiene om FM-nettet bør slukkes eller ikke, men alle var enige om at det er nødvendig med mer informasjon.

Les også: Vil stoppe DAB

– Skapt usikkerhet

– En såpass viktig beslutning må tas på godt grunnlag. Det er nå skapt usikkerhet fra et av regjeringspartiene, sa Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Slukkingen av FM-nettet skal etter planen starte i Nordland 11. januar. Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det ikke vil by på problemer at debatten utsettes så kort tid i forveien.

– Nei, fordi dette ikke handler om hvorvidt DAB skal innføres, men om FM-nettet skal slukkes. Det er ingenting i veien for at vi bare kan fortsette å holde FM-nettet åpent, sier han til NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dobbeltspill

Opposisjonen mener Fremskrittspartiet nok en gang driver «dobbelt bokholderi». Støtteparti KrF kaller det svært uheldig at et av regjeringspartiene har skapt usikkerhet rundt beredskapen, og at Frp på Stortinget opptrer helt uavhengig av hva regjeringen legger fram.

– Det å spille på beredskapsfrykt er en veldig alvorlig sak for en nasjon, sier mediepolitisk talsmann Geir Bekkevold.

SV stiller spørsmål ved hva som ligger bak Frps dobbeltløp. En mulighet er at partiet forsøker å tekkes noen velgere ved å gå imot nedleggingen, mente Bård Vegar Solhjell.

– Men det kan være at de sitter på informasjon om beredskapen som er noe annet enn det vi har tilgang til gjennom offentlige kilder, sa han, og mente at partiet snarest bør avklare hva de mener.

Tre Frp-statsråder

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) svarte på vegne av regjeringen at de vil bidra med de opplysninger som Stortinget måtte ønske.

Anders Anundsen (Frp) har det koordinerende ansvaret for beredskap, men Stortinget ønsket også å høre fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og fiskeriminister Per Sandberg (Frp). (NTB)

3. Det går helt fint om det legger seg en

fremfor koden og

bak.

Mer fra Dagsavisen