Kultur

Dømt for dokumentfalsk

En mann er i Oslo tingrett dømt til to års fengsel for omsetning av falske dokumenter fra Ibsen og Hamsun.

Geir Ove Kvalheim (42) sto tiltalt for en rekke tilfeller av grovt bedrageri og dokmentfalsk. Kvalheim erklærte seg ikke skyldig da rettssaken startet i april. Da saken ble avsluttet nesten to måneder senere la aktor Jens Bachke ned påstand om tre års fengsel, derav seks måneders betinget fengsel.

Ingen tilsvarende sak

Økokrim tok ut tiltalen mot Kvalheim i november i fjor, etter å ha etterforsket saken i flere år. Saken ble i 2008 anmeldt av Nasjonalbiblioteket, som ifølge tiltalen skal ha blitt lurt til å kjøpe falske Hamsun-dokumenter fra Kvalheim via Norlis antikvariat i Oslo.

Kvalheim ble i Oslo tingrett fredag dømt til å betale 695.000 kroner i erstatning til Nasjonalbiblioteket.

Det er Økokrim som har tatt ut tiltale mot Kvalheim etter at Nasjonalbiblioteket anmeldte saken i 2008.

– Vi har aldri hatt en tilsvarende sak i Norge, sa politiadvokat Aud Slettemoen i Økokrim til NTB før rettssaken startet i Oslo tingrett i april.

Saken pågikk i sju uker, og det ble ført rundt 90 vitner.

Ukjent skuespill

Tiltalen er basert på at Kvalheim, i tillegg til å unnlate å opplyse kjøperne om at dokumentene ikke var ekte, også ga uriktig informasjon om dokumentenes eierskapshistorikk. Tiltalen på grovt bedrageri omfatter i alt 13 dokumenter.

Flere av dokumentene havnet i Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling, som i perioden 2005– 2006 kjøpte åtte av Hamsun-dokumentene for til sammen 695.000 kroner. Tiltalen omfatter også et forsøk fra 2006 på å selge fragmenter av manuskripter til et angivelig nytt og ukjent skuespill av Henrik Ibsen kalt «Solguden» til Cappelen antikvariat.

Mer fra Dagsavisen