Kultur

Dokumentarfilm i medvind

Fem norske dokumentarfilmer er plukket ut til den store Hot Docs-festivalen i Canada.

Blant de fem er en av årets mest omtalte her hjemme, Pål Refsdals «Dugma», som følger en gruppe selvmordsbombere i Syria. Filmen har fra tidligere skapt stor internasjonal interesse.

– Norsk dokumentarfilm er i en veldig utvikling, og deltakelse på festivalen er med på å styrke norsk dokumentarfilms posisjon internasjonalt, sier Toril Simonsen, Norsk filminstitutts fagleder for kort- og dokumentarfilm i utlandet.

Les også: Her skal han sprenge seg i lufta

Viktig vindu

«Dugma» har selskap av «Brødre», «The Crossing», «Dans for livet» og «Mot nord» på festivalen som arrangeres i Toronto i månedsskiftet april og mai. Hot Docs Canadian International Documentary Festival er den største i sitt slag i Nord-Amerika og en viktig markedsplass for internasjonal dokumentarfilm. Her deltar over 190 kringkastere og distributører fra hele verden. Norsk filminstitutt konstaterer at norsk dokumentarfilm hevder seg i internasjonalt selskap.

– Hot Docs er en av de viktigste dokumentarfilmfestivalene i verden. Dette viser at norske dokumentarfilmprodusenter jobber bra internasjonalt. Det er spesielt gledelig at festivalen prioriterer de korte dokumentarfilmene. Det er gledelig at så mange norske produksjoner skal delta, sier fagleder ved Norsk filminstitutt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Stor festival

Hvert år presenterer festivalen rundt 200 aktuelle dokumentarer fra hele verden. «Mot nord» er en kort-dokumentar laget av Jørn Nyseth Ranum og handler om noen av Norges beste skatere som utfolder seg på en frossen sandstrand i Nord-Norge. Aslaug Holms «Brødre» har tidligere vunnet Amanda-prisen, og er allerede vist på flere festivaler utenlands. Filmen følger hennes to sønner gjennom oppveksten deres. «The Crossing» er George Kurians film om en gruppe syriske flyktningers flukt fra det krigsherjede Syria til Europa.

I dokumentaren «Dans for livet» følger Erlend E. Mo den 12 år gamle Vilde fra Gransherad som danser halling i en landskappleik og som håper hennes kreftsyke bestefar skal leve lengst mulig. Denne filmen hadde sin internasjonale premiere under IDFA, den internasjonale dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam i fjor.

Les også: Et lite stykke Norge

Mer fra Dagsavisen