Kultur

Dobbel festivalhelg

I dag starter historiens andre debutantfestival, samtidig som norsk-amerikansk litteraturfestival (NAL) pågår. – Urutinert av dem, sier Frode Saugestad i NAL.

Bilde 1 av 2

– Vi tror debutanter har større potensial til å treffe og underholde flere lesere. Derfor startet vi Debutantfestivalen, for å fremme deres stemme og bygge nye forfatterskap. Det blir som i idrett. Man kan ikke ha de unge talentene sittende på benken i kamp etter kamp. Man må vise dem fram, høre hva de har å si, sier Tiger Garté, forfatter og forlagsredaktør ved Tigerforlaget, til Dagsavisen.

– Urutinert å legge deres festival til samme helgen som vår. Men sånne debutantgreier er det vel mest venner og familie som kommer på uansett, sier Frode Saugestad, forfatter, akademiker og primus motor – han kaller seg selv «tryllekunstner» – for Norsk-amerikansk litteraturfestival, NAL.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Voksende interesse

NAL har vært arrangert siden 2012, inkludert to ganger i USA.

– Vi har blitt større og større år for år. I fjor var det cirka 2000 besøkende, uten at det betyr mest. For oss handler det om gode paneler og interessante debatter med gode forfattere, sier Saugestad.

Det er nokså likt det Tiger Garté sier om sin festival, som arrangeres for andre gang i år:

– Vi satser på morsomme arrangementer hvor man ser ting med et nytt blikk. Alt er gratis. For eksempel er «Poesi og panelovn» et møte med nye lyrikere, mens «Krim og kveldsmat» er en presentasjon av nye krimforfattere. I tillegg til 41 debutanter, deltar etablerte forfattere, blant andre Tom Egeland, Helene Uri, Hanne Ørstavik og Hans Olav Lahlum, sier han.

LES OGSÅ: Knausgård avlyser høsten

Sakprosa her vs. der

Tema for NAL er i år skjønnlitterær sakprosa og essay.

– Jeg tenkte at Norge trengte en skikkelig bra sakprosafestival. Så da laget jeg den selv, sier Saugestad.

Ifølge ham har Norge og USA ulike tradisjoner for sakprosa.

– Den norske sakprosaen er ofte en bibliotekbasert, intellektuell affære hvor noen har sittet med masse bøker og lest seg opp før de skriver. I USA har de en mye sterkere tradisjon for å reise ut og skrive fra felten. John Jeremiah Sullivan, som kommer til festivalen, er en god representant for amerikansk tradisjon. Sharifa Rhodes-Pitts, som også kommer, er en annen. Hennes «Harlem is Nowhere», hvor hun ser sin egen identitet som ung afroamerikansk kvinne opp mot en hel bydels historie, er en av de aller beste bøkene jeg har lest de siste par årene, sier Saugestad.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

«Gamle» bøker

Rhodes-Pitts bok er fra 2011, Sullivans essaysamling «Pulphead» like så.

– Norsk-amerikansk litteraturfestival skal handle om det forfatterne har å si, ikke om å selge bøker, sier Saugestad.

Av norske forfattere har han invitert Gunnhild Øyehaug («Undis Brekke», 2014), Geir Angell Øygarden («Bagdad Indigo», 2011), Henrik Hovland («Amputasjon», 2001) og Tore Rem («Knut Hamsun: Reisen til Hitler», 2014). Dessuten kommer Karl Ove Knausgård, pluss flere amerikanske litteraturkritikere.

Mer fra Dagsavisen