DN Magasinet 25. juli. FAKSIMILE: Retriever

DN-skandalen vokser

Dagens Næringsliv bekrefter flere tilfeller av fusk fra journalist Daniel Butenschøn.

Av Stian Fyen og Bente R. Gravklev

Etter at DN beklaget sitatfusk mandag, kom det fram at journalist Daniel Butenschøn har fusket flere ganger.

I går fant Dagens Næringsliv kultursider Etterbørs en lang rekke artikler helt tilbake til 2003 der Butenschøn har plagiert utenlandske avisartikler. Avisen iverksatte undersøkelser etter at det i helgen ble avslørt at Butenschøn har stjålet sitater fra The New Yorker til helgereportasjen «Klagemuren». I går hadde de funnet plagiat i over halvparten av sakene de hadde gått gjennom.

– Dette er det vi har funnet foreløpig, men jeg frykter at vi dessverre vil finne mer etter hvert som vi får jobbet oss gjennom dette, sier sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv til egen avis.

LES OGSÅ: Skriver om journalist som jukser, føler for Butenschøn

Trekker seg

Butenschøn ble gjenvalgt som nestleder i SKUP, Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse, i år, men trekker seg med øyeblikkelig virkning. Det framgår det av en pressemelding sendt ut i går formiddag.

– Det jeg har gjort er helt uforenlig med norsk journalistikk og SKUPs idealer, sier Butenschøn i pressemeldingen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ikke til ny jobb

– Daniel har gjort en veldig god innsats i SKUP-styret. Han har bidratt sterkt til den høye kvaliteten på de tre siste SKUP-konferansene. Engasjementet for SKUP er basert på tillit og det som er avdekket de siste dagene er både overraskende og skuffende. Dette har vært en belastning for SKUPs renommé. Det står respekt av at Daniel velger å trekke seg, sier leder Jan Gunnar Furuly i samme pressemelding.

Butenschøn skulle egentlig begynne som redaktør i den Schibsted-eide stiftelsen Tinius Trust, men har valgt å trekke seg fra denne stillingen.

Det bekrefter administrerende direktør Sindre Østgård i Stiftelsen Tinius til Journalisten.no.