Regissøren Alexander Payne skal lage «Downsizing» med blant andre Reese Witherspoon. FOTO: NTB SCANPIX

Disse vil filme i Norge

«Snømannen» får tre konkurrenter i kampen om statlige midler for å filme i Norge.

Dagsavisen skrev onsdag at filmatiseringen av Jo Nebøs «Snømannen», som allerede er i gang i Oslos gater, har søkt om tilnærmet hele potten som er satt av til å lokke utenlandske filmproduksjoner til Norge i 2016. 45 millioner kroner er regjeringen klare til å dele ut til filmer som kan vise til kostnader påløpt i Norge.

Konkurrenter

Ved midnatt torsdag kom det imidlertid flere konkurrenter på banen. Og nå er det altså disse fire produksjonene som ber om kompensasjon for å legge filmproduksjonen sin til Norge:

Working Title Films–The Snowman

Rubicon TV AS – Skuespilleren

Yellow Bird Norge AS–Okkupert II

Paramount Pictures v/ Truenorth Norway AS – Downsizing

384 millioner

«Det er sendt inn søknader med budsjetterte kostnader i Norge på over 384 millioner kroner til sammen, og 25 prosent refusjon av disse vil utgjøre i overkant av 96 millioner norske kroner», opplyser Norsk filminstitutt (NFI) i en e-post til Dagsavisen.

Det vil ta seks uker før produksjonene får svar på søknadene sine.

Damon og Witherspoon

Om det norske folk er stjerneblendet av at Universal-produksjonen «Snømannen», med Michael Fassbender i hovedrollen, har inntatt Oslos trikker, Frognerparken og Bjørvika, så kan de kanskje også glede seg til flere stjernebesøk. Den fjerde filmen på listen over søkere er filmen «Downsizing», som skal ha premiere i USA i 2017. Her er allerede skuespillere som Matt Damon og Reese Witherspoon knyttet til produksjonen, og det er Paramount Pictures som står bak.