Kultur

Diktet seg en bakgrunn

Aschehoug har sju bokdebutanter. Gabi Gleichmann må tåle det største favorittstempelet.

Gabi Gleichmann bor i Norge, vokste opp i Sverige, har foreldre fra Ungarn og litterær bakgrunn fra hele verden. Alt har kommet godt med når han nå har skrevet sin første roman, «Udødelighetens elixir».

- Det begynte med at min kone fikk tilsendt sitt stamtre, som strekte seg 350 år tilbake. Selv kjenner jeg ikke stamtreet mitt. Men jeg ville likevel gi mine barn noe. Jeg bestemte meg for å dikte en slektshistorie til dem. Og hvorfor slutte med 350 år, når man kan dikte opp 1000? Det ble kimen til «Udødelighetens elixir», sier Gleichmann.

USA og ti til

Romanen starter med at den barnløse gamle jøden Ari Spinoza ligger for døden i Oslo i 1999. Når han dør, vil slekta dø med ham. Han bestemmer seg derfor for å skrive ned historiene han hørte som gutt. Det er fortellinger som snor seg fra Lisboa på 1100-tallet gjennom store deler av Europa, med blant andre den 350 år gamle vandrende jøden Salman de Espinzoa i en sentral rolle.

- Elleve land, inkludert USA, Frankrike og Tyskland, har allerede kjøpt rettighetene til å gi ut Gleichmanns roman. Det er svært sjelden at en debutant vekker slik oppmerksomhet, til og med før den foreligger. Den er magisk, sier Trygve Aaslund i Aschehoug.

Country og nordsjødykk

På Aschehougs presentasjon av årets høstliste fikk 58-årige Gleichmann selskap av seks yngre meddebutanter.

Cathrine Evelid har skrevet den morsomt titulerte romanen «Mamma er en countrysang», som utspiller seg i Stavanger på åttitallet. Mamma Gry jobber som servitrise, men drømmer om å oppdages som countrysangerinne. Pappa Terje er en av pionerdykkerne i Nordsjøen, og plages mer og mer av jobbrelaterte skader. Forholdet halter, og ni år gamle Stig står midt i kaoset og observerer.

- En typisk åttitallsroman, med litt bedehus og litt jappetid, sier Evelid.

The Boss

En annen åttitallsroman står Leif Østli for. Han har lagt handlingen i «Befrieren» til Halden i 1984. De to 17-årige guttene Tom og Rudi passer ikke inn i en by som sliter med avindustrialisering og høy arbeidsledighet. De drømmer om Amerika, og går i ukevis og lengter etter at Bruce Springsteen skal komme med sitt varslede album «Born to Run».

- Jeg følte at jeg hadde gitt Tom og Rudi så mye negativt at jeg måtte gi dem noe skikkelig bra også. Nemlig Springsteen, sier Østli.

Marius Ektvedts debutroman «Revir» er lagt til nåtiden, men kanskje like mye til et sted litt utenfor verden. En godt voksen mann holder på å bygge et revir, og isolerer seg fra verden utover det vennskapet han skaper med naturen.

Venner og lyrikk

Historiker Marianne Storberg har tatt utgangspunkt i sin egen doktorgradsavhandling om vennskap mellom menn på 1800-tallet i sin roman «Brevet fra Betsy». Der skildrer hun vennskapet mellom komponist Halfdan Kjerulf, hans kunstnerbror Hjalmar Kjerulf og billedkunstner Hans Gude.

- Handlingen er lagt til 1840-årenes Oslo. Brevet tittelen viser til, er en av konfliktene i boka. To av mennene elsker samme kvinne, sier Storberg.

To lyrikere har også fått plass på Aschehougs debutantliste. Anja Høvik Strømsted har skrevet «Darth Vader-eskalasjonen», amerikanske Rebecca Dinerstein «Lofoten».

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen