Pia Myrvold utforsker strategier innen ny mediakunst og er en pioner innen internasjonal digital kunst. I dag åpner hun en stor utstilling i Stenersenmuseet.

Digitale skulpturer

Hun bor i Paris og stiller ut over hele verden. Nå er den norske kunstneren Pia Myrvold klar med ny utstilling på Stenersenmuseet. Der tryller hun med digitale og bevegelige bilder og installasjoner.

Utstillingen «works in motion - new parameters in painting and sculpture» viser Pia Myrvolds digitale arbeider. Hun har også tatt med seg filmen «Moving Pictures» som ble vist på filmfestivalen i Haugesund i august og som hun har høstet mye ros for.

- Det er en kunstfilm om ideene rundt det digitale arbeidet. Filmmusikken ble laget i samarbeid med Bugge Wesseltoft, jeg kaller det et lydarbeid, sier Pia Myrvold som følger arbeidet med montering av den store installasjonen «Video Spiral». Verket består av 32 led-skjermer og er tidligere vist på biennalen i Venezia.

- Det er litt forandret, så det blir en ny måte å se det på, sier Myrvold. Den Paris-baserte kunstneren regnes som en av pionerene innen internasjonal digital kunst og arbeider med 3D.

 

Levende bilder

- Jeg bygger former som forandrer seg over tid. Det teknologiske er krevende. Jeg lager skulpturelle «loops», former som beveger seg i digital animasjon. Redigerer om utsnitt og arbeider videre med utsnittet, som blir et eget verk, sier Pia Myrvold og guider inn i et mørkt rom der filmen «Moving Pictures» vises på stor skjerm. Siden tidlig på 1990-tallet har hun utforsket strategier innen ny mediekunst og 3D-verktøyet. Hun lager skulpturelle former i 3D-animasjon der formene forandres, kommer tilbake til utgangspunktet og gjentas som sykluser presentert som egne videoverk.

- Jeg har arbeidet i to år med digital animasjon og er relativt alene med å lage animasjonsskulpturer. Arbeidet med digitale medier har mye å si for utviklingen av vår tids måte å forstå ideer på og for utviklingen av intellektet. Det har skjedd en rivende utvikling bare det siste tiåret. Tida har forandret seg dramatisk, sier Myrvold og trekker fram bioteknologien som eksempel.

- Vi har kommet nærmere en skapende kraft. Jeg er opptatt av koblingen mellom kunst og fruktbarhet. Vi som mennesker er også kultur som har utviklet oss fra langt tilbake, forteller Myrvold og trekker fram en skulptur hun har animert av den første Venus som er funnet i Europa. En figur som er knyttet til fruktbarhet.

- Hvem er Venus i dag? Vi må oppdatere oss på hvem vi er nå som utviklingen hele tida fører oss inn i nye situasjoner, sier Myrvold som er inne i et travelt år. I januar hadde hun to utstillinger i USA, én i New York og én i Los Angeles. Samtidig med utstillingen i Stenersenmuseet er hun aktuell med utstilling i Sandnes.

- Jeg pleier også ha utstilling i atelieret mitt i Paris, men det er bare for spesielt inviterte. Neste år skal jeg ha utstilling i forbindelse med biennalen i Venezia. Den har tittelen «Hundre år med kunst og frihet».

- Hvilke reaksjoner får du på arbeidene dine?

- Publikum er positive, og kritikerne har også tatt godt imot det jeg lager. Folk blir mer og mer vant med digitale medier, og det øker forståelsen og opplevelsen av verkene, sier Pia Myrvold.

 

3D-animasjon

Utstillingen i Stenersenmuseet legger hovedvekten på Myrvolds forskning innen 3D-animasjon og viser serier presentert som malerier og skulpturer. Den store installasjonen «Video Spiral» fra biennalen i Venezia, er her utstyrt med en ny video-loop som kalles «Rythm, color and texture play II». Utstillingen varer til 3. februar.

mona.larsen@dagsavisen.no