Kultur

Dette kommer i TV-våren 2014

Slipp seriene løs, det er TV-vår! Neste års dramasesong begynner allerede 1. nyttårsdag. for nå vil TV-kanalene fange seerne med ferske serier før jula er ryddet bort.

TV-våren får en hektisk start allerede 1. januar, når NRK endelig byr på norske «Mammon». Premieren på den mye omtalte og allerede utenlandssolgte spenningsserien er også innledningen på en lovende vårsesong full av dramatitler. Bare to dager etter at journalist Peter Verås får virkeligheten i fleisen i «Mammon», byr NRK seerne på en annen godbit, sesong tre av BBCs «Sherlock». Da får fansen endelig svaret på hvordan mesterdetektiven iscenesatte sin egen død sist vi så ham. Helt siden i sommer har spekulasjonene versert i mange land om når BBC ville slippe «Sherlock» sesong 3. Norske seere kan glede seg over at NRK er rekordtidlig ute på verdensbasis, med premiere bare to dager etter at BBC viser den for sitt publikum.

Stor dramasesong

Allerede i kveld er det lurt å skru på TV 2 og premieren på «Top of The Lake», årets beste kriminaldrama skrevet av Oscar-vinner Jane Campion. Dette er en gripende, stillegående og dyster krim fra landsbygda på New Zealand, og TV 2 viser én episode hver kveld fram til lille julaften. I forrige uke ble den nominert til Golden Globe i kategorien beste drama. Serien fungerer godt både som et grimt avbrekk i førjulsstria og som oppvarming til TV-året 2014.

Neste år er spennende sett med norske øyne, ettersom både NRK og TV 2 byr på mye norskprodusert drama i form av humor, krim og krigshistorie. TV 2 byr på to nyheter så snart vinterens OL er overstått, i form av krimserien «Det tredje øyet» og humordramaet «Samurai sikkerhet».

TV 2 har et annet trekkplaster på plass allerede 7. januar: advokatdramaet «The Good Wife», kjent som «Brutte løfter» på norsk. I høst er denne blitt en ny snakkis blant TV-fans, og i bransjen brukt som eksempel på hvordan en serie kan vokse om den får gå noen sesonger. TV 2 håper å kunne vise sesong 4 og 5 fortløpende utover året. Hovedrolleinnehaver Julianna Margulies i serien er aktuell for en Golden Globe-pris i januar.

Iskalde grøss

En aktuell Golden Globe-nominert serie som kommer så snart jula er ryddet bort, er komedien «Brooklyn Nine Nine» - premiereklar på Viasat4 mandag 6. januar. Tre dager seinere byr TV3 på en av få nye serier med suksess på amerikansk TV i høst, den nye spøkelsesserien «Sleepy Hollow». Dette er TV-utgaven av spøkelseshistorien tidligere filmet av Tim Burton, men hvor spøkelsesjegeren Ichabod Crane våkner opp og må jage hodeløse gjenferd i vår tid.

Med i Golden Globe-konkurransen er også det amerikanske dramaet «Scandal» på Fem, som samtidig også starter den nye vampyrserien «The Originals» rett over nyttår. TVNorge har dessuten komedien «Mom» klar til vårsending. Dette er den nye humorserien til den ukronede komikongen Chuck Lorre, som blant annet står bak «Two and a half Men» og «Big Bang Theory». TVNorge vil sende komiserien «Trophy Wife» i vår, og har sikret seg retten til «Lost»-hunken Josh Holloways nye scifi-action «Intelligence». TNT Norge har også en spennende nysatsing på skjemaet i løpet av våren, med premieren på «Mob City», en gangsterserie fra «The Walking Dead»-skaper Frank Darabont.

NRK har også noe så sjeldent som et fransk høydepunkt i dramasjangeren å friste med i første del av 2014 - «Les Revenants», en internasjonal TV-hit som nylig også ble kåret til 2013s beste ikke-amerikanske TV-serie av den globale Emmy-juryen.

Komiveteraner

TV3-seerne har også mye humor i vente. Første uka i februar er Robin Williams på plass med «The Crazy Ones». Samme måned byr kanalen på Michael J. Fox sitt TV-comeback i form av komiserien oppkalt etter ham selv.

Etter «Sherlock» kan krimelskerne se fram til mer kritikerrost britisk krim i form av «Broadchurch» på NRK. Dette er mer grimt drama, hvor en rutinert etterforsker fra storbyen reiser til en søvnig kystby for å løse drapet på en gutt.

På vårparten skal også NRKs egenproduserte «Øyenvitnet» være sendeklar, mens storproduksjonen «Kampen om tungtvannet» og humordramaet «Kampen om tilværelsen» kommer først seinere på året. En annen norsksatsing som kommer er «Frikjent» på TV 2, og kanskje Nesbø-dramaet «Okkupert».

Når det blir vårlig i været er også «Mad Men» tilbake på Max. Det blir forventelig i slutten av april at vi får oppleve begynnelsen på siste kapittel i historien om Don Draper.

I vårsesongen kommer NRK og TV 2 også med mer svensk og dansk drama og krim.

Mer fra Dagsavisen