Dette kan bli filmmagasinet Montages sin dødsdom

Norsk Filminstitutt foreslår å kutte støtten til nettmagasinet. – De setter fyr på hele filmbransjens underskog! hevder redaktør Lars Ole Kristiansen.

For et par uker siden feiret tidsskriftet, podcastprodusenten, filmformidler og Filmkritikernes hedersprisvinner Montages sin ti års fødselsdag. Nå er redaktør Kristiansen redd festen var magasinets gravøl. Styret i Norsk Filminstitutt har nemlig foreslått ovenfor Kulturdepartementet å kutte all støtte til nettmagasinet.

– Skadeomfanget er veldig stort, de tingene som vil forsvinne er det lite trolig at vil komme tilbake igjen. Dette er ikke den bursdagspresangen vi hadde sett for oss, for å si det mildt, sier Kristiansen til Dagsavisen.

– Skal ikke Filminstituttet være deres venn?

– Jo! Vi trodde jo det. Det er noe av det som sjokkerer meg så dypt. Vi har jobbet målrettet sammen for å styrke den norske filmkulturen, med NFI i ryggen. Over natten er det plutselig ikke sånn lenger, sier Kristiansen.

Les også: NFI må kutte i både folk og tiltak (+)

Kan ta slutt i 2020

Montages ble lansert våren 2009 som et møtested hvor «kjærligheten til alle som elsker film i Norge tas på alvor», som de skriver på sine nettsider. Montages er i dag en viktig stemme både for den produserende delen av bransjen, innad i formidlingsbransjen, i akademia og for filminteresserte publikum. Så snart som til neste år kan det likevel bli slutt, til redaktørens store frustrasjon.

– Når Norge bruker så mye som vi gjør på filmproduksjon så er det uhyre viktig å bruke littebitt midler til å formidle filmene. NFI kutter ned på kunnskapsbygging og formidling, og setter dermed fyr på hele filmbransjens underskog. Sier Kulturdepartementet ja til dette blir det nok gjennomført ganske så kvikt, konkluderer Kristiansen og legger til at de har penger til å drive ut året.

Les også: – Det er vanskelig å se hva som er formålet med dette effektivitetskravet

Ikke millionbeløp

Nettmagasinet får omtrent 300.000 kroner i støtte av Norsk Filminstitutt hvert år. I tillegg får Montages omtrent 200.000 kroner fra andre ordninger, som Fritt Ord og Kulturrådet.

– Det er faktisk ikke mer vi mister, men det er nok til at det ikke er mulig å drive lenger.

– Er det mulig å drive videre i mindre skala?

– Det er utenkelig. Her er det allerede mye idealisme involvert og motivasjonen er å bygge muskler, å vokse.

Direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog, har foreløpig ikke svart på Dagsvisens henvendelse i kveld.

OPPDATERING : Norsk Filminstitutts direktør Sindre Guldvog åpner for løsninger som kan sikre støtte til Montages og andre filmtidsskrifter. På epost onsdag ettermiddag kommenterer Sindre Guldvog:

- For å imøtekomme fremtidige forventninger og behov, er det nødvendig å tilpasse aktiviteten i NFI ved å se nærmere på prioriteringer, omfang og arbeidsform. Dette vil innebære redusert aktivitet på noen områder, og styrket aktivitet på andre.  Vi er i prosess med tanke på å finne løsninger som vil ivareta helheten for filmbransjen.  Dette arbeidet omfatter også tidsskriftene på filmområdet.  Resultatet av denne prosessen kan vi dessverre ikke presentere før etter sommeren.

Les også: – Vi kan ikke gjøre teaterstykker til monologer, eller be orkestre om å spille fortere