Kultur

Dette er Tøyen-hodepinen

Tøyens beboere ble lovet badeland og vitensenter mot at Munch flyttes til Bjørvika. Men det kan ta tid før Vitensenteret blir en realitet, viser utredning. Blant bremseklossene er Munch-museet, Teknisk Museum og Kulturdepartementet.

Det var begeistring da SV og Byrådet i fjor ble enige om å flytte Munch-museet fra Tøyen til Bjørvika, mot et realt løft for Tøyen, med både badeland og vitensenter. Men Oslo kommune møter betydelige utfordringer når de nå skal få på plass et nytt vitensenter på Tøyen, viser en utredning Dagsavisen har fått tilgang til. Kommunen hadde håpet å få Norsk Teknisk Museum med seg til Tøyen, men dette avviser museet.

- Vi tror ikke det er aktuelt å flytte til Tøyen. Det er dyrt å flytte museet dit, bygget vårt på Kjelsås rommer 23.000 kvadratmeter. Dette vil koste mer enn det smaker, sier direktør ved Teknisk Museum, Hans Weinberger.

405 millioner

Det er analytikerne i OPAK AS som sammen med Metier AS, Arkitektskap AS og Expology AS, har utarbeidet konseptvalgutredningen for Vitensenteret på Tøyen i samarbeid med Utdanningsetaten. Det er tre ulike lokaliseringer som er vurdert for nytt vitensenter.

Alternativ 1: Gjenbruk og tilbygg dagens Munch-museum

Alternativ 2: Riving dagens Munch-museum, nybygg samme tomt

Alternativ 3: Nybygg i området mellom dagens Munch-museum og planlagt veksthus, altså på «Sirkustomta»

Alternativ 4: Trafotomten (Da må Tøyen kulturhus finne nytt sted)

Utrederne mener Alternativ 3, som trolig vil koste omkring 405 millioner kroner, er det beste, selv om dette området er regulert til friområde. Dette er blant annet fordi byggingen kan starte før Munch-museet har flyttet.

Munch tar tid

Barnekunstmuseum, Samisk museum, Muslimsk museum og flere andre forslag har kommet til hva Munch-bygget og området rundt kan brukes til i framtida. Men eventuelle interessenter må smøre seg med tålmodighet.

I kartleggingsfasen har det nemlig kommet fram at Munch-museet trolig kan bruke 3-5 år på å komme seg ut av bygget, etter at Lambda-bygget er klart til innflytting i 2019. Dette grunnet konservering av Munchs kunst. Skulle Vitensenteret blitt bygget der dagens Munch-museum er plassert, ville det tidligst kunne stå ferdig i 2023.

Vil til sentrum

I dag finnes det allerede et vitensenter i Oslo-regionen, ved Norsk Teknisk Museum. De har allerede kommunisert at de ønsker flytting, men til Oslo sentrum. De mener de med en slik lokalisering vil kunne doble besøkstallet sitt, og har gjort det klart at de ønsker å modernisere sine lokaler på Kjelsås dersom de ikke får flytte til sentrum.

I referat fra møte mellom Teknisk Museum og utrederne framgår det at innholdet i avtalen om flytting av Munch-museet og koblingen med Teknisk Museum skal ha kommet overraskende både på Kulturdepartementet og Teknisk Museum.

- Vi har ikke hatt så mye dialog rundt dette, bekrefter Weinberger.

Men utrederne mener det er nødvendig at Oslo kommune finner en løsning med Teknisk Museum, ellers vil Vitensenteret på Tøyen miste 5 millioner kroner i statlig driftsstøtte årlig. Dessuten kan manglende status som regionalt vitensenter redusere investeringsviljen fra private støttespillere.

Teknisk Museum har ikke endret mening, og frykter et vitensenter på Tøyen.

- Vi er urolige for dette, og er redde for at det påvirker Teknisk Museum negativt. Vi er i dialog med Kulturdepartementet om saken. Vi er ikke imot en bydelsutvikling på Tøyen, og det er fint med mer ressurser til vitensenterbevegelsen, men vi mener at den beste måten å forvalte skattebetalernes penger på er å satse på det eksisterende vitensentret hos oss, sier Weinberger.

Næringslivet

Oslo kommune er klar over motstanden fra Teknisk Museum, og har vært i kontakt med Kulturdepartementet om en eventuell flytting.

I rapporten som Oslo kommune nå skal sende til kvalitetssikring påpekes det at næringslivsinteresser ønsker at Vitensenteret skal stå klart så fort som mulig. Utrederne har blant annet snakket med Statoil, som har sagt seg interessert i å støtte etablering og muligens utvikling, men på det vilkåret at det er ett vitensenter i regionen. Forskningsrådet har påpekt at det kun er ett vitensenter i regionen som kan få statsstøtte, og den støtten går allerede til Teknisk Museum.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen