De to norske Eurovision-deltagerne Kjetil Mørland og Debrah Scarlett er på plass i Wien.

– Det var pinlig og uverdig

WIEN (Dagsavisen): I København i fjor ble de russiske jentene pepet ut. Norges MGP-delegasjon advarer mot ny pipekonsert mot Russland i årets finale.

Kjetil Mørland og Norges MGP-general ber publikum holde seg for god til å blande internasjonal storpolitikk inn i årets Melodi Grand Prix-finale i Wien.

– Stem på den beste låta og den beste fremførelsen, ikke hvor artistene kommer fra. Det har ingenting å si. Jeg håper folk kan holde politikken utenfor denne konkurransen. Jeg føler ikke at det hører hjemme her, sier Kjetil Mørland til Dagsavisen i Wien.

– Ille i København i fjor

Han er den ene halvdelen av duoen Mørland og Debrah Scarlett, som representerer Norge i årets Eurovision-finale i den østerrikske hovedstaden. Onsdag står de på scenen med låten A Monster Like Me i sin første semifinale, mens det allerede tirsdag ble klart at Russland er videre til finalen i helgen. Bidraget deres slapp, til manges lettelse, buing under tirsdagens semifinale.

Mørland mener fjorårets finale i København ble en nedtur da de russiske søstrene Tolmachevy ble buet ut på scenen. Årsaken var åpenbar: Bare to måneder tidligere var den ukrainske Krim-halvøya blitt annektert av Russland, til kraftige internasjonale protester og fordømmelse. Opptakten til den russisk-støttede krigen i Øst-Ukraina var i full gang.

I tillegg var Russlands anti-homolovgivning en rød klut for de mange homofile i Eurovision-salen, en sak som fikk stor oppmerksomhet før og under Sotsji-OL februar 2014.

– Det vi opplevde i fjor, da de russiske jentene ble pepet ut på scenen, det synes jeg var ille. Det var pinlig og veldig uverdig, sier Mørland.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Optimist på Norges vegne

Mandag var han og Debrah Scarlett på forsinket 17. mai-feiring i residensen hos Norges ambassdør til Østerrike, Bente Angell-Hansen. Sammen med det lokale studentkoret sang de to nasjonalsangen for nærmere 200 gjester. Da Dagsavisen snakket med Kjetil Mørland i hagen, var han optimist på egne vegne senere i uken:

– Den første prøven var såder. Men på den andre prøven falt alt på plass, med lys og lys og kameragang. Så nå er vi trygge på at det kan gå veien.

– … og da mener du?

– Vi har sagt at vi er fornøyd med topp ti. Men først må vi komme oss til finalen, selvfølgelig. Vi legger vekt på å nå ut til så mange som mulig. Nummeret vårt er veldig intimt, vi har lagt opp til å få kontakt med dem som ser på. Det er ikke noe sirkus rundt. Hele jobb er på våre skuldre, vi må overbevise de som ser på. Vi er spente, men vi er trygge på låta og hverandre. Vi tror det kan gå fint.

LES OGSÅ: 1, 4 millioner så ESC i 2014

– Buing er en uting

Norges MGP-general, eller Eurovision-prosjektleder i NRK som er hans egentlige tittel, Stian Malme, innser at storpolitikk påvirker publikum, selv om han liker markeringer dårlig.

– Buing er en uting i denne konkurransen. Det står to uskyldige jenter på den scenen som ikke kan svare for Russlands politikk. Samtidig så er man ikke upåvirket av retorikken og holdningene fra Russland. Man vet jo at blant kjernepublikummet, de som kommer og ser på i salen, de som reiser hit og bruker ferien sin her, så er det en overvekt av homofile menn. Da er det klart at Russlands politikk påvirker publikum i stor grad, sier Malme.

Malme peker på at fjorårets vinner, dragartisten Conchita Wurst, med kjole og skjegg, var et politisk manifest i seg selv og at hun fikk mange stemmer som en markering fra publikum.

– Jeg tror nok at grunnen til at Conchita vant, er et uttrykk for at publikum mener toleranse må ha en større plass i europeisk folkeliv og kultur. I tillegg var det et fantastisk nummer.

Men Malme advarer mot tilrop lørdag kveld hvis Russland er en av finalistene:

– Jeg håper virkelig vi slipper buing, fordi det er en uting, det har ingenting her å gjøre. Jeg synes ikke man skal dra politikk inn på denne arenaen slik det ble gjort i fjor, sier den avtroppende generalen som har ledet Norges Eurovision-delegasjoner i ti år.

LES OGSÅ: Pussy Riot-skryt til ESC-vinner Conchita

– Musikken skal stå i fokus

Det er få som tror det vil bli de store kontroversene rundt årets Melodi Grand Prix. Unntaket kan være Armenia som med gruppen Genealogy og låten Face The Shadow mellom linjene synger om det tyrkiske folkemordet på armenerne i 1915, for 100 år siden.

Stian Malme tror ikke den såkalte blokkstemningen, der naboland og politiske vennskapsland støtter hverandre, blir mer tydelig i år enn tidligere. Og det til tross for polariseringen mellom øst og vest som følge av vestlige Russland-sanksjoner, russisk informasjonskrig og krigen i Ukraina.

– Eurovision har jo 60 år på baken, og det har vært adskillig steilere politisk fronter tidligere uten at det har gitt så store utslag på stemmegivingen. Dette er jo en fest på tvers av landegrenser hvor musikken skal stå i fokus, mener Malme.

 

Slik er Eurovision- programmet:

Tirsdag 19. mai: Semifinale 1. Publikumavstemning, NRK1, kl 21.00 (avholdt)
Onsdag 20. mai: Semifinale 2. Juryavstemning.
Torsdag 21. mai: Semifinale 2. Publikumavstemming, NRK1, kl 21.00
Fredag 22. mai: Finale, Juryavstemning.
Lørdag 23. mai: Finale, Publikumsavstemning, NRK1, kl 21.00

Semifinale 1

Albania, Armenia, Hviterussland (utslått), Belgia, Danmark (utslått), Estland, Makedonia (utslått), Finland (utslått), Georgia, Hellas, Ungarn, Moldova (utslått), Romania, Russland, Serbia, Nederland (utslått).

Semifinale 2:

Aserbajdsjan, Kypros, Tsjekkia, Island, Irland, Israel, Latvia, Litauen, Malta, Montenegro, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Slovenia, Sverige, Sveits.