Bøker

Det koker i hodet til Schau

Radarparet Kristopher Schau og Øystein Karlsen har skrevet fem TV-serier siden mars. I tillegg har de nå gitt ut fullstendig manus for serien «Dag» i bokform, og sysler med planer om «Dag - The Movie».

- Jeg er i grunnen glad i å ha ting i bokhylla, og ha noe håndfast på dårlige dager. Når jeg ser på alle disse sidene, og tenker at de har vært i hodet mitt: Kanskje jeg er verd noe som menneske likevel, sier Kristopher Schau. Han holder den 680 sider lange bokutgaven av manuset til serien «Dag».

- Etter hvert som vi har skrevet serien har flere av skuespillerne påpekt at manuset burde gis ut som bok. Vi sitter alltid hver for oss og skriver, og da drar vi gjerne på litt ekstra med adjektiver og scenebeskrivelser for å få den andre til å le. Eller gråte, sier Øystein Karlsen.

Skrev på trass

Serien om samlivsterapeuten Dag Refsnes, som egentlig mener at alle burde bo alene, er blitt en stor suksess, selv om flere har omtalt den som «smal». Tre sesonger er blitt sendt på TV, og rettigheter til serien er blitt solgt til blant annet USA, Storbritannia og Polen. I USA er det Fox som har kjøpt rettighetene, og Dag skal bli til Max.

Egentlig skulle Dag være en figur i en annen serie.

- Det var en bestilling på en serie som skulle handle om tre kvinner og tre menn. Dag var en av figurene, men vi fikk beskjed om at han ikke var troverdig, og da ble vi som trassige treåringer, sa «go fuck yourselves», og skrev «Dag». Opprinnelig var han ikke samlivsterapeut, men vi tenkte på hva som kunne være det verste yrket han kunne ha, forteller Karlsen.

Selv om de to først fikk beskjed om at Dag var for ekstrem, har den pessimistiske terapeuten åpenbart truffet noe hos folk.

- Vi har prøvd å skrive ærligere og ærligere, på kanten til det som føles ubehagelig. Hvis man kan skrive om de tingene som man tenker at man er aleine om å tenke, så tror jeg man har gjort noe som funker, sier Karlsen.

Sosial angst

- Hva er ubehagelig?

- For meg er det sosial angst, og hvordan det kan føles som om man ikke får puste i et rom med flere enn tre mennesker. Når du bare må forlate rommet, sier Karlsen.

- Det morsomme er at begge to har skrevet like mye i den monologen. Der er vi skjønt enige, du, sier Schau.

- Vi virker nok overraskende gode med folk i forhold til hvor jævlig dårlige vi er, sier Karlsen. Mingling er noe de ikke liker:

- Enten må man være så full at man ikke merker angsten, eller så må man late som om man er en annen som behersker det. Det negative med å bli så full er angsten dagen etterpå, sier Karlsen.

- Alt vi to har gjort sammen handler om at Dagbladets ti råd for hvordan man blir lykkelig ikke har noen sannhet. Det er greit at du synes det er vanskelig, for det synes vi og, sier Karlsen.

Sykkelbudfirma

Men nå står altså en rekke nye prosjekter på agendaen. Fem nye serier har Karlsen og Schau skrevet siden mars.

- Og vi er helt hysterisk fornøyd med dem. Det har kommet så mange gode ideer. Jeg føler det som om hodet skal sprenge. Det koker over, sier Schau.

De er ganske hemmelighetsfulle om hva seriene handler om, men noe kan de røpe.

- Den ene handler om et sykkelbudfirma som leverer kokain 24 timer i døgnet, og en av de andre handler om en første date i realtime. Altså man får oppleve de fem første timene et par er sammen, sier Karlsen.

- Romantikk, ler Schau.

Også er det «Dag - The Movie», som de har søkt om penger til, fått avslag på, skrevet mer på, og søkt på nytt om finansiering.

- Vi håper å kunne begynne så fort som mulig. Man kan ikke vente for lenge, for da mister den momentum. Vi må nok skyte i løpet av neste året og ha den klar neste jul, sier Karlsen.

- Det viktigste for oss med filmen er å få Atle (Antonsen, som spiller Dag, journ.anm.) i kilt. Han har så fine bein, sier Schau.

- Ja, det er dét, og å få med en grevling som er avhengig av metamfetamin. Vi prøvde å se for oss det verste dyret som kan bli avhengig av det, sier Karlsen.

Fakkeltog

Karlsen og Schau har samarbeidet på flere prosjekter. Blant annet med «De 7 dødssyndene», som vekket sterke reaksjoner da det ble sendt. Karlsen fikk bilruta slått inn.

- Jeg husker vi var i Volda, og det ble arrangert fakkeltog mot at vi var der. Jeg følte meg som Frankenstein, sier Schau.

Det har vært overraskende lite kontroverser rundt «Dag», mener de.

- Det har vel aldri vært vår mening å skape så mye kontrovers med ting heller, sier Schau.

- Det må det da ha vært?

- Nei. Vi holder bare på med det vi gjør. Folk reagerer på de merkeligste ting, sier Schau.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen