Kultur

– Det er en svakhet i pressens etiske system

Lommedalen-saken faller mellom to stoler, fastslår ekspert i pressetikk.

Bilde 1 av 2

– Jeg er enig i at mediedekningen av denne saken bør granskes. Men så lenge den ikke kan behandles som klage i Pressens Faglige Utvalg, faller saken mellom to stoler.

Det sier Gunnar Bodahl-Johansen, mangeårig fagmedarbeider i pressetikk ved Institutt for Journalistikk, og nå foreleser i journalistikk ved Høyskolen Kristiania.

«Pressens organisasjoner bør granske dekningen av Lommedalen-saken», fastslo Dagsavisens kommentator Hege Ulstein onsdag. Flere pårørende og berørte i den såkalte Lommedalen-saken, der en mor er tiltalt for grov omsorgssvikt etter at hennes 13-årige datter døde, har reagert på mediedekningen av saken.

Flere klager

Kritikk mot mediedekningen har kommet også Unicef Norge.

Onsdag lanserte journalist og forfatter Jon Gangdal sin bok om saken: «Angelica – en varslet tragedie». I Dagsavisen i går viste Gangdal til at det var kommet flere klager til Pressens Faglige Utvalg på dekningen av saken.

For at en klagesak skal behandles i PFU, må den angjeldende part samtykke. Siden PFU ikke har mottatt samtykke fra moren, kunne PFU ikke behandle de fire innsendte klagene, skrev Dagsavisen i går. Det er seks måneders foreldelsesfrist på klager. Dermed er det ikke lenger mulig å klage inn enkeltsaker fra sakens første faser.

Svakhet

På spørsmål fra Dagsavisen henviste både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag til Norsk Presseforbund og PFU som klageorgan for denne saken. «Det er mange og sterke argumenter i Hege Ulsteins kommentar for at medienes behandling av denne og lignende saker blir gransket nærmere, men dette er ikke noe som Presseforbundet kan ta stilling til i løpet av en formiddag», uttalte Presseforbundets generalsekretær Nils E. Øy til Dagsavisen og NTB, som også tok opp saken i går.

– Det er ikke alle saker som PFU fanger opp. Det er en svakhet ved systemet. Tømme-saken ble for eksempel aldri behandlet i PFU. Den burde vært behandlet i PFU, mener Gunnar Bodahl-Johansen.

– I flere tilfeller har Presseforbundet eller Journalistlaget satt igang egne granskninger. Tønne-saken er ett eksempel. Jeg ledet gransking av Bjugn-saken på 90-tallet. Det kan være grunner for å granske Lommedalen-saken også, mener Bodahl-Johansen.

Straffesaken mot moren kommer for retten i april, og Bodahl-Johansen mener det er fordelaktig å vente med eventuell gransking til det foreligger en dom.

– Pressens Faglige Utvalg behandler som oftest klager på enkeltstående artikler. Konkrete saker om pressetikk bør så langt det er mulig legges til PFU, og jeg vil holde fast på at det må innhentes samtykke til behandling, så ikke det skal foregå over hodene på de involverte. Men mange saker som aldri kommer til PFU kan trenge presseetisk gjennomgang på et bredere nivå. Det er viktig ikke minst for pressen selv.

Mer fra Dagsavisen