Kultur

Det blir Prøysen-år

Alf Prøysens 100 år i 2014 skal markeres som seg hør og bør på nasjonalt vis.

- Vi har startet arbeidet med å løfte planene for jubileumsåret fra det lokale og opp på et nasjonalt nivå. Det første møtet med Nasjonalbiblioteket om Prøysen-året vil finne sted i august, sier leder Anne Strømmen ved Prøysenhuset i Ringsaker.

Mange reaksjoner

Hun har jobbet i seks år med ambisjonene om å lage en storstilt feiring av Alf Prøysens 100-årsjubileum i 2014. Nyhetsoppslag i forrige uke om at den folkekjære artisten og forfatteren ikke var stor nok til å fortjene en nasjonal markering, sørget for at det nasjonale kulturhuset for Alf Prøysen fikk mange henvendelser fra publikum. Faktum er at Alf Prøysen-året skal markeres offisielt og nasjonalt, men at de konkrete planene ennå ikke er laget.

- Det var veldig hyggelig å få så mange positive tilbakemeldinger. Det kom veldig mange koselige reaksjoner. Én foreslo å starte kronerulling, for å få en skikkelig Prøysen-markering. Det er ingen tvil om at mannen har satt sine spor i den norske folkesjela, sier Strømmen.

- På lokalt og regionalt plan har vi mange konkrete arrangementer på programmet. Vi vil fokusere på toleranse og åpenhet, verdier som er sentrale i Prøysens forfatterskap. Både nærvær og fravær av toleranse er viktig tematikk hos ham, i ulike former. Dette vil vi framheve i skoleprosjektet vårt og på fagseminarer. Det som også blir sentralt, er Prøysens observatørrolle og de skråblikkene han har på samfunnet. Dette er viktig i en verden hvor alle blogger for å bli hørt, men hvor det er få som lytter. Vi jobber blant annet med å få artister og kunstnere til å gi tilsvar til tekstuniverset hans, sier Strømmen.

Hun vil også gå i dialog med Gyldendal forlag og NRK i anledning 100-årsjubileet. Informasjonssjef Ingjerd Skrede ved Nasjonalbiblioteket kan også bekrefte at forberedelsene til en nasjonal feiring av Alf Prøysen snart kommer i gang.

Skal feires stort

- Vi skal feire Prøysenåret, også i regi av Nasjonalbiblioteket. Vi kommer til å feire Prøysen stort, men programmet er ikke laget ennå. Derfor har vi foreløpig lite å melde hva arrangementer angår. Det vil bli utstillinger hos oss, både fysisk og på nettet. Vi skal samarbeide med Nationaltheatret, Riksteatret og andre nasjonale institusjoner og ha masse arrangementer, slik vi pleier å ha ved markeringen av nasjonale størrelser, sier Skrede.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen