I desember fikk Dylan Patti Smith til å synge i hans sted. Det trikset kan han ikke bruke om igjen.

Denne gangen kan ikke Bob sende Patti

How many speeches must one man give, before you can give him his cash? The answer, my friend, is not blowing in the wind, the answer is ganske enkelt én.

Av Gerd Elin Stava Sandve

10. juni. To-tre måneder. Det er fristen Det svenske akademiet har gitt årets Nobelprisvinner i litteratur, visesangeren Bob Dylan, for å holde Nobel-foredraget sitt. Gjør han ikke det, mister han de åtte millioner svenske kronene som er del av prisen. Medaljen og diplomet fikk han andre til å hente for seg i Stockholm 10. desember i fjor. 

Men så langt har ikke Dylan hørt fra seg. "Ingen telefonsamtale har funnet sted med Bob Dylan i de siste månedene. Dylan er likevel klar over at Nobelforelesningen må holdes senest 10. juni for at utbetalingen kan finne sted", siterer NTB akademiets sekretær Sara Danius fra et blogginnlegg mandag. Men nei. Bob er tyst. 

Kanskje artisten ikke liker lange foredrag? Ingen problem. Ifølge statuttene kan han like gjerne holde en kort tale. En forestilling er også lov, eller en video. Til og med en sang er innafor, men han må altså gjøre det selv, ikke sende Patti Smith for å gjøre jobben, slik Dylan gjorde på prisutdelingsseremonien i Stockholm 10. desember. 

Eller kanskje han håper på minst mulig oppstuss rundt foredraget. I så tilfelle spørs det vel om det håpet går igjennom. Dylan holder tre konserter i Sverige i april, Stockholm 1. og 2. april og Lund 9. april. Mange tror han vil holde foredraget en av disse dagene, selv om han ikke har varslet Nobel-komiteen. Den 4. april opptrer han i Oslo, i Spektrum. For vår del må han gjerne spare det til da!

Og uansett om han gidder eller ikke: Dette handler "kun" om penger. Dylan er vinneren av Nobels litteraturpris 2016. Med eller uten åtte millioner svenske kroner.