Sossen Krohg utenfor Frognerseteren i 2006. FOTO: Mimsy Møller

Den siste bohemen er død

Skuespiller og kanskje Norges siste bohem, Sossen Krohg, er død. Hun ble 92 år gammel.

 

Av Linus Røvik Hauge (NTB)

Sossen døde natt til fredag, opplyser hennes sønn Frode Krohg til NRK.

– Hun har levd et flott liv og opplevd mye bra. Hun var veldig fornøyd, men var også svak en stund og klar over at det gikk den veien, sier Frode Krohg.

Club 7

Sossen Finne Anker Krohg var født 18. desember 1923 i Kristiania. Hun er de siste årene kanskje mest kjent som Astrid Anker-Hansen i TV 2s maratonlange såpeserie Hotel Cæsar.

En av Norges aller største kulturpersonligheter på 1900-tallet begynte sin teaterkarriere i 1946 da hun ble ansatt ved Det norske teatrets teaterskole etter at hun tok eksamen i 1946. Hun ble senere ansatt ved Folketeateret, hvor hun var fram til 1960.

Hun var med på oppstarten av legendariske Club 7 i Oslo i 1966. Hun var ansatt der fram til 1985.

LES OGSÅ: – En ny Sossen Krohg får vi aldri

Miniskjørt

På scenen har Krohg blant annet spilt Anitra i «Peer Gynt» og Irma i «Den gale fra Chaillot». Hun har også hatt flere roller i norske filmer etter debuten i «Døden er et kjærtegn» i 1949.

Men Krohg har også gjort seg bemerket utenom teaterscenen. I boken «Sossen – bohemdronningen» beskriver forfatter Hugo Lauritz Jenssen en kvinne som drakk hvitvin på offentlig dans allerede som 13-åring, en jente som allerede som 15-åring begynte å gå på nattklubb.

Hun bodde i Paris i flere perioder i livet, og introduserte miniskjørt på 60-tallet, til stor offentlig debatt.

Sammen med ektefellen Guy, som døde i 2002, var de åpne om at de var tilhengere av fri sex.

– Den livsstilen var mest sånne jålegreier. Alle skulle liksom være veldig frigjorte. Jeg jobbet bare. Samtidig måtte jeg ta hensyn til barn og mann. Jeg tror at jeg var opptatt av en slags frihet, sa Krohg i et intervju med Aftenposten i fjor høst.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Den siste bohemen

Krohg og mannen bodde mange år i Paris, men selv om de to hadde et godt forhold, var det andre menn i hennes liv – og andre kvinner i Guys.

– I mange år bodde vi i Paris. Etter hvert forsto jeg at min mann ville hjem fordi han hadde en dame i Oslo, til og med hadde han to. Fy. Men jeg var ikke bedre selv. Vi hadde det herlig. Jeg var så glad i menn; jeg liker menn. Min mann godtok det, sa Krohg til Aftenposten.

Selv skriver Jenssen følgende om Krohg i biografien.

– Kvinner som Sossen er gått ut av produksjon. Hun er virkelig den siste bohemen. (©NTB)