Kultur

Den nye Brage-klassen

Årets kull med bragenominerte har levert bøker om både radikaliserte søstre og fremmede fedre. I Kyrre Andreassens tilfelle handler det rett og slett om en elektriker fra Drammen, som er plaget av prolaps.

Bilde 1 av 2

Som ventet ble store navn som Åsne Seierstad («To søstre») og Ivo de Figureido («En fremmed ved mitt bord») nominert i klassen for sakprosa under offentliggjøringen på hovedbiblioteket på Deichman i går. I den skjønnlitterære klassen uteble noe overraskende den forhåndstippede Vigdis Hjorth.

Les også: Endelig med ny bok

De heldige få

De heldige i den skjønnlitterære klassen for voksne ble i stedet Anne Helene Guddal («Døden og andre tiggere»), Monica Isakstuen (Vær snill med dyrene») og Nils Chr. Moe-Repstad («Wunderkammer»). Den aller siste som ble utropt som nominert til Brage-prisen 2016 i går, var Kyrre Andreassen. Han er nominert for romanen «For øvrig mener jeg at Kartago bør ødelegges», som juryen mener har både «svart humor», «ømhet», «røffhet» og «råskap». «Som helhet er dette en roman med et veldig trøkk, med et særskilt pågående driv», heter det fra Brage-juryen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Baksing med ensomhet

– Boka mi handler om en elektriker fra Drammen, som har måttet legge elektrikerjobben på hylla på grunn av en prolaps, forteller Kyrre Andreassen etter at han har vært på årets «klassebilde» med de nye Brage-nominerte. I likhet med sin romanfigur bor han også i Drammen, men selv er han akademiker, ikke elektriker.

– Det er en fortelling om baksing i kjærlighetsliv, baksing med ensomhet, det å føle seg marginalisert når du ikke lenger kan drive med det du har drevet med tidligere, sier Andreassen, som syns det er stas å bli nominert.

– Det er selvfølgelig hyggelig med en anerkjennelse av folk som har lest mye og bredt. Jeg ser fram til å lese bøkene til de andre nominerte i min klasse også. Det er et fint selskap å være i, sier Kyrre Andreassen om de nye «klassekameratene» sine.

Men snart blir 16 nye nominerte redusert til fire, nye vinnere. Det skjer på Dansens Hus den 23. november.

Mer fra Dagsavisen