Kultur

Deichmanske meråpner dørene

Til sommeren blir Majorstuen bibliotek, som første i Oslo, meråpent. Og etter følger Tøyen, Stovner og Lambertseter.

– Vi har brukere som står utenfor døra når vi åpner, og de samme går når vi stenger. Dette er livene deres. Ofte er det mennesker som faller litt utenfor A4-samfunnet. De møter hverandre, prater og leser. Nå kan de få enda mer av den gode tida, sier Stine Rønne, avdelingsleder for Deicmanske bibliotek på Majorstuen i Oslo.Det er hektiske dager når hun og resten av de ansatte ved filialen er i ferd med å totalforvandle biblioteket, som etter hovedbiblioteket er det mest besøkte i Oslo.  Majorstuen bibliotek er den første filialen i Oslo som skal bli meråpent.

Les også: Vil gi Oslos borgere mer tillit

Annet enn utlån

Det betyr at du fra 1. juni kan bruke lånekortet ditt utenom de vanlige åpningstidene, og bruke biblioteklokalet fra klokken sju om morgenen til klokken elleve om kvelden, uten at personalet er til stede. Risikabelt? Kanskje. Men de såkalte meråpne bibliotekene har vært en suksess i Danmark, slik Dagsavisen har skrevet om i fjor sommer. Hele ideen er basert på at tillit.

– Nå deler vi inn lokalet i soner, og finner ut hvor vi skal ha kameraer. Vi har kommet fram til at det egentlig er et kjempepotensial i lokalet, som ikke er utnyttet i dag. Vi utvider blant annet barneavdelingen, og skal få mer arrangementer i biblioteket. I mars skal vi ha tango her. Vi skal også få et stort inspirasjonsområde der vi vil ha rullerende utstillinger, sier Rønne.

– Vi må tilbake til det forrige århundre for å se at utlån av bøker var bibliotekets eneste kjerneoppgave, sier Kristin Danielsen, sjef for Deichmanske bibliotek i Oslo kommune. Bibliotek er ikke hva det en gang var.

– 52 prosent av brukerne gjør andre ting i biblioteket enn å låne bøker. De danser, leser høyt, og bruker rommene. Det er en interessant utvikling, og det betyr at det er behov for mer plass til mennesker, og litt mindre synlige bøker, sier hun.

Les også: Et spørsmål om tillit

Motstand

Danielsen forteller at den nye måten å utforme bibliotekene på, ikke bare skjer fordi de skal få muligheten til å holde dem åpne uten personale, men fordi det er en del av opprustingen av filialene i Oslo.

– Det er jo litt motstand også, i og med at dette betyr mindre fysiske, faste hyller. Men bøkene er tilgjengelige fortsatt, og blir mer og mer tilgjengelige digitalt. Vi har forsket på at hvis du sender folk inn i et bibliotek der bøkene er stablet fra A til Å, så kommer de til G og gir seg etter seks minutter. Dette vet vi, sier hun.

Opprettelsen av meråpne bibliotek er en del av bibliotekmeldingen som kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) la fram i fjor. Planen er at Lambertseter, Tøyen og Stovner skal bli meråpne i løpet av 2015, og at det hvert år deretter skal bli to nye meråpne filialer i Oslo, såframt det fungerer.

– Dette handler ikke om å effektivisere for å spare penger, men teknologien skal hjelpe oss med å bruke ressursene bedre, sier han.

Mer fra Dagsavisen