Kultur

De synger på Zoom mens de venter på bedre tider

Det frivillige kulturlivet er lei av Zoom-øvelser, og krever at helseminister Bent Høie gir klar beskjed til kommuner med lavt smittetrykk om at de nå kan møtes i grupper.

– Vi øver og holder det gående på Zoom så godt vi kan. Det er bedre enn ingenting, men vi håper jo vi kan møtes fysisk før sommeren, sier Kristian Kleppe, leder for studentkoret Kling Kokos ved Universitet i Oslo. Hver onsdag møtes koret digitalt, og i det fortsatt sosialt nedstengte Oslo er det ennå ikke snakk om å møtes fysisk. I andre kommuner rundt om i landet kan voksne nå øve innendørs i grupper. Dette skjer likevel nesten ikke i praksis, fordi nasjonale anbefalinger som regel tolkes som et påbud.
– Mange kommuner har lavt smittetrykk, og de har handlingsrom til å tillate det frivillige kulturlivet å ha fysiske øvelser. Noen få kommuner har åpnet for dette, men mange kommuneleger vil likevel ikke tillate det, fordi de mener de trenger en klar og entydig nasjonal anbefaling, sier Bjørgulv Borgundvaag til Dagsavisen.

Les også: Musikkrådet raser over Rajas «redningspakke» til korpsene: – Holder oss for narr

Vil ha Høie på banen

Borgundvaag er styreleder i Norsk musikkråd, en paraplyorganisasjon for kor, korps, orkestre og band over hele landet.
– Nå må helseminister Bent Høie på banen, og si klart og tydelig fra om at dette lokale handlingsrommet finnes, og at kommunene selv kan bestemme om de vil tillate musikkøvelser. Alternativt må det gis en tydeligere nasjonal anbefaling, noe vi har bedt regjeringen om allerede.

Norsk musikkråd får støtte i sitt krav fra Frivillighet Norge. Også de mener at fritidsaktivitet for voksne hindres unødig av lokale myndigheter, og at beskjeden fra Kulturdepartementet 11. februar var klar: Den nasjonale anbefalingen om å avstå fra innendørs fritidsaktivitet for voksne ikke er til hinder for at kommuner selv kan tillate dette. Norsk musikkråd har presisert at det ikke eksisterer noe forbud mot musikkøvelser, og at lokale musikklag kan gjennomføre øvelser i forståelse med lokal smittevernmyndighet.
– Vi gikk ut og oppfordret våre medlemmer om å ta kontakt med sine lokale smittevernmyndigheter, og be om tillatelse til å ha musikkøvelser for inntil 10 personer. Da fikk vi tilbakemeldinger fra musikklag som fikk nei fra sin kommunelege, sier Borgundvaag.

God medisin

Borgundvaag mener at selv om det er mulig med bare noen få deltakere på øvelser, så vil dette bety svært mye for at lagenes aktivitet kan komme i gang. Norsk musikkråd har også gått sammen med Mental Helse om å slå alarm om den psykiske folkehelsa under pandemien. De mener sang og musikk er god medisin mot ensomhet og dårlig psykisk helse, og har hentet inn tall fra Folkehelseinstituttet (FHI), som viser at flere sliter med ensomhet og psykiske plager enn før. De refererer også til en undersøkelse fra Opinion, som viser at en av tre studenter føler seg ensomme.
– Selv om det er viktig for fysisk helse at folk får drive med idrett igjen, er det minst like viktig for folkehelsa at vi også får være aktive i musikk- og kulturlivet. Jeg regner med at regjeringen ikke mener å forskjellsbehandle folk etter hvilken fritidsaktivitet de driver med.

Alene på hybelen

Som student og sanger i koret Kling Kokos vet Kristian Kleppe godt hvor mye koret hans betyr i hverdagen. Han vet også at studentene i Oslo nå ikke bare sliter med mangel på fysisk undervisning - de er også rammet av at alt av foreninger og sosiale studentaktiviteter er stengt ned. Kleppes blandede kor består av 42 studenter hovedsakelig fra Psykologisk institutt, med et repertoar som spenner fra klassisk og viser til pop. De holder det altså gående med øvelser på Zoom, dirigenten går gjennom sangene og folk synger alene bak skjermen hjemme. Men de får også snakket og holdt kontakten, noe som er viktig for de som gjerne sitter alene på hybelen det meste av dagen.
–  Fellesskapsfølelsen blir helt unik når man skaper musikk sammen. Zoom-øvelsene er bedre enn ingenting, men akkurat nå har ikke vi eller noen av de andre studentforeningene muligheter for å ta imot nye studenter som medlemmer. Når man er fersk student og kanskje ny i byen har disse foreningene vært en trygg arena for å bli kjent med folk, sier Kleppe.  
–  Vi hører at politikerne oppfordrer oss til å «ta vare på hverandre», men i realiteten har vi få muligheter til det når alle våre sosiale aktiviteter er stengt. Tallene for dårlig psykisk helse blant studenter er skremmende. Det er mange som har sittet hjemme på hybelen siden november, sier Kleppe, som forteller at de er takknemlige for at myndighetene nå tillater dem å komme tilbake til lesesalene.
–  Men nå er det på tide at også det sosiale blir prioritert.

Les også: Flesteparten av de nasjonale koronatiltakene videreføres – noen lettelser for barn og unge

Mer fra Dagsavisen