Kultur

De har lurt oss hele uka - nå avslører de poenget

Fikk refs før premieren: – Vi vil gjøre unge mer mediekritiske, sier lederen for NRKs nysatsing «Satiriks på ekte».

Bilde 1 av 2

– Vi jobber hele tiden opp mot grensen, og jeg forventer at vi vil tråkke over noen ganger. Noen mente vi tråkket over på Dagsnytt 18 denne uken. Vi er ikke enige, men vi tar det til etterretning.

Dette sier Stig Morten Lorentzen Waage, prosjektleder for NRKs nye nett-TV-serie «Satiriks på ekte». Han er dermed ansvarlig for å ha lurt norske TV-seere, radiolyttere og journalister den siste uka.

Medievirkeligheten har nemlig ikke vært helt som den pleier den siste uka. Det har vært stadige forstyrrelser, små glitcher i matrisen, og etter hvert har det dannet seg et mønster. Det er noen som står bak. Det er satirikerne i NRK. Og fredag kveld kommer punchlinjen til vitsen, i første utgave av «Satiriks på ekte», omtalt som: «Ukesaktuelt satireprogram hvor Satiriks-gjengen møter virkeligheten».

Lurte VGTV

* Torsdag sist uke var TV 2s reporter Finn Øyvind Hågensen direkte på lufta på TV2 Nyhetskanalen med Hans Petter Limi (Frp) under regjeringsforhandlingene. Hågensen ble avbrutt først av en reporter, så kom ytterligere sju og rettet mikrofonene mot Hågensen mens de stilte spørsmål i munnen på hverandre. To av reporterne hadde mikrofoner merket «NRK Satiriks» og «5080 Nyhetskanalen», alle kom fra «Satirisk på ekte». Dagbladet omtalte saken slik: «Her får TV2-reporteren smake sin egen medisin»

* Mandag var komiker Yousef Hadaoui, kjent fra NRKs «Svart humor», invitert til Dagsnytt 18-debatt om mangelen på kvinner og minoriteter i Humorprisen. Under direktesendingen begynte Hadaoui å rope, banne og snakke mot studiovinduet. Til slutt ble han kastet ut av programleder Espen Aas.

Les også: – Jeg oppførte meg ikke bra

Fra mandagens Dagsnytt 18-debatt der komiker Yousef Hadaoui ble kastet ut av programleder Espen Aas

* Tirsdag ble den nye regjeringen presentert på Slottsplassen. VGTV gjennomførte et direktesendt intervju med den reporteren trodde var ny bistandsministerminister Dag Inge Ulstein (KrF). Det viste seg imidlertid å være NRK Satiriks-komiker Thomas Teige som svarte.

Oppmerksomhet

Først da gikk NRK Satiriks ut på Twitter med en link til klippet der VGTV ble lurt, og opplyste: «Premiere 25. januar. #Satiriks på ekte».

– Vi har allerede fått masse oppmerksomhet, så den biten har vi iallfall klart, konstaterer Waage.

– Dette er et nytt program der vi lager oppsøkende satire. Vi skal være en rampete lillebror i NRK-underholdningen. Målet er å treffe en yngre målgruppe enn «Nytt på nytt». Vi vil få unge folk til å bli mer samfunnsengasjerte og mediekritiske, sier prosjektleder Stig Morten Waage.

Kalt inn på teppet

NRK Satiriks er nettparaplyen til humorgruppene 5080 nyhetsavdelingen, Norske grønnsaker og Markedsavdeling1, med diverse komikere og gjester inkludert i «Satiriks på ekte», deriblant Yousef Hadaoui. Dagsnytt 18-stuntet hans gjorde at prosjektleder Waage ble kalt inn på kontoret til NRKs underholdningssjef Charlo Halvorsen, skrev Dagbladet.

– Korreks er vel et litt sterkt ord. Men jeg fikk beskjed om at han gjerne ville ha beskjed på forhånd neste gang, innrømmer Waage.

– Jeg skjønner at folk blir sinte på Dagsnytt 18-innslaget, og at Yousef ble kastet ut av studio er greit. Det ble mer styr rundt dette enn vi hadde trodd. Men poenget vil komme fram i sin sammenheng når «Satiriks på ekte» har premiere fredag kveld, sier Waage.

Klikkjakt

– Dagsnytt 18-stuntet vårt ble toppsak i alle de største norske nettavisene. Samtidig som Norge og Sverige hadde fått ny regjering, Storbritannia var i kaos etter Brexit-avstemning i Underhuset, og 100 var drept av Taliban i Afghanistan. Det viser en problematisk tendens i mediene. Alle er på klikkjakt.

Om stuntet med den falske statsråden sier Waage:

– Det gjorde vi fordi statsråd Dag Inge Ulstein tidligere var imot å gå i regjering med Fremskrittspartiet. Vår mann fra «Satiriks på ekte» gjenga bare uttalelser som Ulstein hadde kommet med for to måneder siden.

– Det er ikke nødvendigvis et poeng å lure journalister, men det er en måte å drive satire på. Vi vil gjerne at journalister føler seg litt mer utrygge, så de gjør jobben sin bedre.

Første episode av «Satiriks på ekte» blir tilgjengelig i NRK s nettspiller fredag kl. 20.00. Programmet skal gå i 12 episoder i vår, og er også planlagt videreført til høsten, ifølge prosjektleder Waage.

 Les også: De mest synlige i humorbransjen er hvite, norske menn

Mer fra Dagsavisen