Kultur

De første bildene fra omstridt 22. juli-film

Om snaue tre uker har filmen «22 July» verdenspremiere. Filmen er basert på boka «En av oss», skrevet av Åsne Seierstad.

Bilde 1 av 2

Den Netflix-finansierte filmen er regissert av Paul Greengrass. Filmen skal delta i hovedkonkurransen under filmfestivalen i Venezia. Det er ventet at den blir tilgjengelig for alle Netflix-abonnenter i midten av oktober. Filmen skal også vises på filmfestivalen i Toronto.

Filmmagasinet Montages skrev onsdag at de første offisielle bildene fra filmen nå er gjort tilgjengelige.

Ola G. Furuseth spiller statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Toronto International Film Festival

Snakket om filmen i Norge

Dagsavisen snakket med regissør Greengrass da han besøkte Cinemateket i Oslo i fjor.

– Jeg ville finne ut hvordan Norge reagerte som samfunn da terroren skjedde. Det er hva denne filmen handler om.

Filmen er basert på boka «En av oss», skrevet av Åsne Seierstad. Den følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater.

I filmen spiller Anders Danielsen Lie rollen som Anders Behring Breivik.

Filmprosjektet utløste kraftige reaksjoner. Det ble startet en underskriftskampanje som fikk flere tusen underskrifter. Vegard Løkken, som startet kampanjen, uttalte til VG:

–  Nå har vi brukt mangfoldige millioner skattekroner på den tosken allerede. Det er altfor tidlig å lage film om ham, det er fortsatt ferske sår.

Jonas Strand Gravli spiller Viljar Hanssen, som er en sentral person i filmen. Her er en scene fra rettssaken. Foto: Toronto International Film Festival

Det politiske bakteppet

På Cinemateket i fjor fortalte Greengrass om hvordan flyktningkrisen hadde fått ham på tanken om å lage en film om det politiske bakteppet for 22. juli-terroren.

– Det er ikke kriser i seg selv som jeg vil ta tak i og formidle, men heller hva en krise gjør med oss. Hva er det som endrer vår verden og hvordan reagerer vi på endringer i verden – det handler om globalisering, det handler om en verden som er delt mellom vinnere og tapere og det store gapet mellom de to. Og selvfølgelig fører dette til at folk flytter på seg, og den endringen blir mer og mer intens og synlig. Det driver vår politikk hardt mot høyre, på en måte jeg aldri har opplevd i løpet av min levetid før, sa Greengrass.

– Det ekstreme høyre

Regissøren fortalte at han vil undersøke hvordan samfunnet svarer når «det harde høyre» havner i sentrum av politikken.

– Hvordan bekjemper vi denne intense politiske bevegelsen mot høyre – som gjør at det politiske sentrum kollapser og det «harde høyre» havner i sentrum av politikken. Det driver det ekstreme høyre nærmere og nærmere oss. Det kan du se overalt, fra Trump i Amerika, til mitt eget land, til Polen, Ungarn, og til Tyskland. Hvordan svarer vi? Det er spørsmålet.

Den engelske regissøren, som har vært journalist, er blant annet kjent for Jason Bourne-filmene «Bourne Supremacy» (2004), «The Bourne Ultimatum» (2007) og «Jason Bourne» (2016).

Han har også gjort flere filmatiseringer som omhandler kriser og konflikt, som «Green Zone» om Irak-krigen og «United 93» om terrorangrepet 11. september.

Mer fra Dagsavisen