Kultur

De beste TV-seriene på boks

TV-døgnet har ikke timer nok til alle de gode dramaseriene som går. Heldigvis smaker TV på boks like bra. Her er høydepunkter som passer godt under juletreeet.

Å få med seg alt det gode som serveres på TV i løpet av året er umulig. Kanalene blir stadig flere, og underholdningsbransjens kreative hjerner klekker ut stadig flere spennende, gripende og morsomme serier. I TV-bransjen heter det at vi ser stadig mindre serier i realtid, men tar dem opp på dekoderen og velger DVD-alternativet i stedet. Nå kan de som har gått glipp av noe, glede seg over at de beste seriene er utgitt i store samlebokser.

Byråkratisk moro

«Parks and Recreation»

Situasjonskomedie som allerede er i sin femte sesong, men her i landet så langt bare vist på betal-TV-kanalen C More. Serien handler om Leslie Knope, den foretaksomme, idealistiske leder av parkvesenet i småbyen Pawnee, Indiana, og hennes skrudde og noe mindre arbeidsvillige medarbeidere. Her får Rob Lowe vist sin komiske side, men morsomt er figuren Ron Swanson, den übermacho bartekledde våpen- og kjøttelskende mannen som jobber i det offentlige fordi han vil avvikle byråkrati på alle plan i USA. Bak serien står skaperne av den amerikanske versjonen av «The Office». «Parks and Recreation» er mye morsommere.

Beksvart tragikomedie

«Breaking Bad»

Denne serien om den omsorgsfulle kjemilæreren og tobarnsfar som blir narkoprodusent når han rammes av dødelig lungekreft blir mørkere, fælere og herligere for eneste hver sesong. Etter fire sesonger har rollene som Walter White og Jesse Pinkman gjort Bryan Cranston og Aaron Paul til stjerner. De fire sesongene er å få på DVD, og i skrivende stund foregår innspillingen av de siste episodene av seriens femte og avsluttende sesong i USA.

Stadig forførende

«Mad Men»

Heldig er den som ikke har sett reklamedramaet «Mad Men», hvis det da er serieelskere der ute som ennå ikke har fått med seg denne Emmy-sankeren fra TV-selskapet AMC. Nå fås alle fem sesongene på boks, og til våren kommer neste kapittel om skjørtejeger og reklameskaper Don Draper på TV igjen. Amerikanske medier har alt begynt å publisere bilder fra opptakene til sesong seks av serien som pågår nå - kapittelet i det svært velskrevne dramaet som ifølge serieskaper Matthew Weiner skal være det nest siste i serien. Tøft, men sant.

Årets mafioso

«Boardwalk Empire»

HBOs og Martin Scorseses drama om mafiabossen Nucky Thompson i Atlantic City på 1920-tallet er bedre enn noensinne i sesong tre. Sett med norske øyne er det gøy at akevitten får en rolle å spille i forbudstidens barliv i løpet av denne historien, hvor Nucky Thompsons imperium blir utfordret av psykopat-mafioso Gyp Rosetti. At krimforfatterne og «The Wire»-veteranene George Pelecanos og Dennis Lehane er nyrekrutterte til mafiaseriens manusteam lover også veldig godt for sesong 4.

Topp politisk thriller

«Homeland»

Den beste thrillerserien fra USA på årevis. Nå er sesong én kommet på boks. Claire Danes i rollen som Carrie Mathison, skarp CIA-agent med bipolar lidelse er en demonstrasjon av stor skuespillerkunst. «Homeland» handler om en amerikansk soldat som kommer hjem etter åtte års fangenskap i Irak, og som bare CIA-agenten mistenker kan være hjernevasket av terroristen Abu Nazir. Han omfavnes som helt av det politiske miljøet i Washington, som knapt har vært arena for intriger så spennende og fascinerende som dette. Den har hatt altfor få seere på TV 2.

Fransk krim

«Spiral»

Dette er ikke den flaue europuddingen NRK serverte tidligere i høst, men et fransk krimdrama av beste klasse. For norske seere er den også en samfunnskritisk innføring i det franske patriarkalske overklassestyrte rettsvesenet. Serien har fortsatt til gode å bli plukket opp av NRK, men dette er altså fransk drama som har prestert å bli populært i Storbritannia. Den har noe feilaktig blitt lansert som en fransk «The Wire», men like fullt verdt å få med seg. Serien som heter «Engrenages» i hjemlandet utgis av BBC på DVD med engelsk tekst. Sesong 4 kommer på DVD i februar.

Norsk høydepunkt

«Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet»

Dramatiseringen av Johan Harstads roman er de siste års høydepunkt på den norske dramafronten. Serien produsert av Motlys er en visuell lekkerbisken, også på DVD og Blu-ray, og en glimrende serie å varme opp med til neste års dramagodbit i påvente av neste års godbit - «Halvbroren», som kommer på NRK1 like over nyttår.

Mer fra Dagsavisen