Kultur

De beste TV-seriene i 2014

De gode dramaseriene kom tett i 2014, men de fleste gikk aldri på vanlig fjernsyn. Dagsavisen ser tilbake på TV-året hvor det var miniseriene og de små, nære historiene som gjorde sterkest inntrykk.

1. «Olive Kitteridge»: Miniserie med en fullstendig gripende Frances McDormand i tittelrollen, en ulykkelig og giftig skolelærer, kone og mor. Denne lille familiehistorien i fire deler er muligens den perfekte TV-novelle. Serien er laget av Liza Cholodenko og Jane Anderson, TV-veteraner med fartstid fra 80-tallet, og basert på Elizabeth Strouts roman. Fortjener en haug med TV-priser.

 

2. «The Honourable Woman»: Fungerer både som menneskelig drama og som spennende storpolitisk thriller. Maggie Gyllenhaal har hovedrollen som naiv, traumatisert filantrop og fredsmegler i Midtøsten. Serieskaper Hugo Blick har navnet til en tegneserieskurk, men han lager TV-drama sofistikert og lekkert som en Polanski.

«The Honourable Woman», krimthrilleren som er både rørende og spennende.

 

3. «Transparent»: Komidrama om den lett dysfunksjonelle overklassefamilien Pfeffermann, og tilværelsen deres etter at den godt voksne far og professor Pfeffermann står fram som transperson for sine tre voksne barn. Morsomt, ettertenksomt og ganske sårt, en serie skapt av Jill Soloway, som tidligere har laget «Seks fot under» for HBO. Basert på hennes egne opplevelser da faren kom ut som transperson. Komiker Jeffrey Tambor forbløffer i hovedrollen som Maura. Bare på Viaplay.

«Transparent», prisnominert komedie som ligger på Viaplay.

 

4. «True Detective»: En ekte sørstats-noir og årets mest gufne og mørkeste krimserie. Woody Harrelson og Matthew McConaughey er politifolka som etterforsker et ritualdrap i et lokalsamfunn. Det er mye ved «True Detective» som fascinerer. Serien preges av en illevarslende, knugende atmosfære, folk er desillusjonerte og like apatiske som det øde, forfalne americana-landskapet i Louisiana. Kan sees på svenske SVT i februar.

Matthew McConaughey (t.v.) og Woody Harrelson i True Detective.

 

5. «Kampen for tilværelsen»: Humordrama og eksistensiell satire som klarte å overraske, sette ut og begeistre med hver episode. Det er unikt i norsk TV-drama. Her fikk vi de best skrevne og tightest leverte replikkvekslinger i norsk komedie, stor livsfilosofi, absurde, flaue og korka situasjoner, mektig tristesse og tabuflørtende humor om hverandre, snurrig og godt satt sammen.

 

Les kommentar: Årets beste TV-serier

 

6. «Fargo»: Enda en miniserie av året. Den lener seg godt på Coen-brødrenes «Fargo», og byr på de samme typene kjent fra filmen. Samtidig er dette slemt mørkt og humoristisk drama som står stødig på egne bein. Engelske Martin Freeman spiller den frustrerte og nervøse forsikringsagenten Lester Nygaard, som bare trenger en liten dytt av leiemorder og psykopat Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) for å komme i kontakt med det onde i seg. Gikk på TV 2 Zebra i høst.

 

7. «Les Revenants»/«Gjengangerne»: Fransk serie fra 2012 som gikk på NRK i år. Uhyggelig hverdagsdrama om en fransk alpelandsby hvor folks avdøde familie og kjære begynner å komme tilbake, som om de aldri har vært begravet. Dette er zombiesjangerens rake motsetning, stille, innadvendt og gåtefullt. At det meste er filmet i skumringstida øker den diffuse, trolske stemningen. Fikk Emmy-pris som årets beste drama i 2013. Sesong to kommer i 2015.

«Gjengangerne», fransk uhyggelig hverdagsdrama, sendt på NRK i år.

 

8. «Mad Men», sesong 7: Samlivsbrudd, dødsfall og utfryst og utskjelt på jobben. Reklameguru Don Draper hadde mye å slite med i nest siste omgang av historien om de forunderlig fascinerende figurene i reklameselskapet Sterling Cooper Draper Pryce. På slutten av 60-tallet framstår hovedpersonen stadig mer som en sliten, stivbeint Dean Martin tida har løpt fra. Serien går fortsatt på Max, men forsvinner over i TV-historien når siste del av sesong 7 vises til våren.

 

9. «Gomorrah»: En italiensk «Sopranos» uten antydning til glorifisering av camorraen, mafiaen i dagens Napoli. Vi følger hovedpersonen Ciro på vei opp i en drapsgjeng med forskrudde æreskodekser og hang til narkotika, hvite limousiner og neonfargede skinnjakker. Skildringen av en skruppelløs kriminell bande tyr ikke til ekstremt brutale virkemidler, men dette er rått og ubehagelig med tanke på at den har røtter i virkeligheten.

 

10. «The Good Wife», sesong 5: Historien om advokat Alicia Florrick. Denne begynte som polert standardvare, men har utviklet seg til å bli den beste innen advokatdramasjangeren. Serien griper fordi den skildrer stadig tydeligere det moralsk ambivalente landskapet advokatene beveger seg i. Sjokkerte ved å ta livet av en sentral rollefigur i årets sesong på TV 2.

 

Boblere:

«The Americans»: Oversett spiondrama på TV6.

«Silicon Valley»: HBO-komedie og «The Big Bang Theorys» rake motsetning. HBO Nordic

«Parks and Recreation»: Amerikansk komi som har vokst og vokst, går på CMore.

«Arvingane»: Dansk familiesaga, NRK1.

«Brooklyn 9-9»: Amerikansk komedie, Viasat4.

«The Mindy Project»: Amerikansk komedie, TV3.

Mer fra Dagsavisen