Kultur

David Byrne har startet nettmagasin med optimistiske tanker om veien mot en bedre verden.

En av de første sakene handler om Norge og oljen.

Bilde 1 av 2

Saken er trykket i samarbeid med artikkelforfatter Leif Gjerstads nettsted LeffesLab.

Det er så mye leit og trist i verden at vi trenger et mer positivt alternativ. Det mener i hvert fall David Byrne som derfor har startet online-magasinet «Reasons to Be Cheerful», med fokus på positive nyheter. Navnet er kanskje inspirert av Ian Durys gamle sang «Reasons To Be Cheerful Part 3», fra tida på slutten av 70-tallet da Byrne selv slo seg opp og fram med gruppa Talking Heads.

Ifølge redaktør Byrne skal online-magasinet by på nyheter som kan fungere som terapi og lindre smertene alt det onde som ellers dominerer nyhetsbildet påfører oss. Byrne har selv skrevet seks artikler i den første utgaven av «Reasons to Be Cheerful», samtidig som han har sluppet til venn og kollega Brian Eno med et innlegg.

Les også: David Byrnes dans med hjernen

Norsk fokus

Det er den canadiske journalisten Mitch Anderson som har tatt en tur til Norge og gjort et dypdykk ned i den norske oljeindustrien for «Reasons To Be Cheerful». Og når han kommer opp igjen er det med full beundring for hvordan staten Norge har forvaltet oljegullet. Hovedpoenget hans er at mens naturressurser i andre land stort sett har beriket private selskaper som utvinner naturressursene, var Norge forutseende nok å regulere næringen slik at det meste fløt tilbake til statskassen. Og derfra videre til å finansiere diverse velferdsgoder, foruten alt som saltes i oljefondet for å mykne den økonomiske nedturen når «det sorte gullet» en dag tar slutt.

Ifølge skribenten er det ikke det minste rart og fullt fortjent at Norge gang på gang havner helt i toppen når «beste land» å leve i skal kåres.

Les også: Amerikanske tilstander

Litt magasin, litt terapi

I en video og pressemelding beskriver David Byrne nyskapningen som «litt magasin, litt terapi og litt oppskrift for en bedre verden».

– Det kan ofte synes som om verden går rett til helvete. Når jeg våkner om morgenen og kikker på avisa blir jeg ofte deprimert og stønner et stort «nei og nei!». En slik sinnsstemning gjør ikke verden til et bedre sted, så derfor ønsket jeg å starte et magasin med mer positivt fokus, forklarer Byrne.

Han presiserer at han med «gode nyheter» ikke mener søtladne, komiske feelgood-saker, men ting med mer substans.

– Jeg ønsker saker som minner meg på om at det faktisk skjer mye positivt i verden. Slik som at folk gjør nye oppdagelser og løser problemer som kan hjelpe oss til en bedre framtid.

Til Broadway

David Byrnes lovpriste «American Utopia»-konserter går nye veier i høst. 4. oktober har showet premiere på Broadway i New York, og spilles til 19. januar. (LeffesLab)

Mer fra Dagsavisen