Kultur

Dansk nasjonalist-seier på film

I actionthrilleren «Danmarks sønner» vinner en ekstrem nasjonalist det danske valget. Virkeligheten har innhentet filmmanuset, forteller filmskaperen.

Bilde 1 av 3

– Svart på hvitt kunne jeg se hvordan grensene ble flyttet, litt etter litt, år etter år, for hva vi aksepterer i Danmark av hatretorikk. Jeg hadde ikke sett det like klart om jeg ikke hadde skrevet denne filmen, sier debuterende filmregissør Ulaa Salim.

Denne uka velger danskene nytt Folketing, etter en valgkamp preget av polarisert innvandringsdebatt og den rasismedømte høyrepopulisten Rasmus Paludan. Han vil forby islam, og sende ut de som ikke er etnisk danske fra landet. Nå kan han komme inn i Folketinget.

Gjennom hele valgkampen har den politiske actionthrilleren «Danmarks sønner» gått på danske kinoer. Handlingen er lagt til år 2025, i etterspillet etter et terrorangrep i København, og stiller blant annet spørsmålet: Hva skjer om en islamfiendtlig populist faktisk kommer til makten i Danmark?

Les også: Dansk politi har brukt 50 millioner til å beskytte høyrenasjonalist

«Danmarks sønner» hadde premiere 10. april. Uka etter skapte Rasmus Paludan nyheter Norden over etter at han holdt en protestaksjon mot islam som endte i opptøyer.

I slutten av april erklærte Rasmus Paludan at han hadde samlet nok underskrifter til å stille til valg. I starten av mai annonserte Danmarks statsminister at det lenge ventede nyvalget skulle finne sted 5. juni. Flere meningsmålinger har gitt Paludans parti plass i Folketinget, med en oppslutning på inntil fire prosent, der sperregrensen er to prosent.

– Det er jo absurd, sier Ulaa Salim om Paludans framgang.

– Men min film har aldri handlet om noen provokatør. Den dreier seg om den reelle politikken som er ført og retorikken som er brukt de siste 20 årene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«National Bevægelsen»

Partiet i filmen hans har fått navnet «National Bevægelsen», mens Rasmus Paludans islam- og innvandringsfiendtlige parti heter «Stram Kurs». Saliim trekker litt på skuldrene av likhetene.

– Du ser jo partier med denne typen navn over hele Europa. «National Bevægelsen» – ideen med navnet er et begrep som er ment å samle, blir brukt til å splitte, sier Salim.

Filmen følger to unge danske muslimer, venner gjennom oppveksten, som havner på hver sin side: Den ene er politimann og overvåker ytterliggående miljøer, den andre blir rekruttert til et attentatforsøk mot den stadig mer populære nasjonalist-politikeren. Mens politimannen avdekker forbindelser mellom den høyreekstreme terrorgruppen Sønner av Danmark og Stram Kurs.

Fra Facebook-profilen til Stram Kurs-leder Rasmus Paludan

Salim er født og oppvokst i København av foreldre med irakisk bakgrunn. I 2013 ble han tatt opp på den danske Filmskolen, der en av de første oppgavene var å skrive manus til en film han ville lage. Han skrev utkastet til «Danmarks sønner», men fikk først beskjed om at historien var for urealistisk.

– Da jeg skrev dette manuset i 2013, syntes mange av dem som leste det at historien virket svært uvirkelig. Men jeg holdt fast ved manuset, for jeg syntes det var en viktig historie å snakke om: Hva skjer i et samfunn når det ekstreme blir normalisert, uansett fortegn? Et par år etter var folk sånn «hm, ja kanskje dette kunne skjedd» da jeg viste manuset. Og da jeg ble ferdig på Filmskolen i i 2017, fikk jeg høre, «oj, dette kommer så tett på virkeligheten». Men historien var den samme. Det viste meg at det var en nødvendighet i å fortelle denne historien.

Les også: Strammet inn innvandringspolitikken – nå kan hun bli Danmarks statsminister (Dagsavisen+)

Ny hverdagskost

Filmen er finansiert gjennom Dansk Filminstitutts talentprogram New Danish Screen. Salim spilte inn filmen i 2018, og viste den for første gang under filmfestivalen i Göteborg i vinter. «Om filmen hadde blitt laget for 10–15 år siden, ville man nok trukket på smilebåndet. Det gjør man ikke nå (...) Martin Nordahls retorikk er ikke så forferdelig langt fra det som er blitt den nye danske hverdagskosten», skrev avisen Politikens anmelder ved premieren i april.

I filmen kommer den fiktive partilederen Martin Nordahl med uttalelser som:

«Alle problemer vi ser i dette landet kan vi føre direkte tilbake til de fremmede. De skal ut».

«Det er danskene som bestemmer i Danmark. Vi tar Danmark tilbake»

«Det finnes bare en sivilisasjon. Og det er vår».

– Alle Martin Nordahls politiske uttalelser i filmen er sitater fra eksisterende politikere i Danmark og Europa. Folkevalgte, ikke provokatører. De som er valgt til å lede oss. Når du ser filmen, tenker du at det er absurd, det han sier. Men det eneste stedet i filmen jeg holdt igjen, var i utvalget av uttalelser. Noen av dem var så langt ute at jeg kunne ikke bruke dem. Du ville ikke trodd på det, sier Ulaa Salim.

– Men slik jeg ser det, er det ingen onde eller gode i filmen. Alle kjemper for de samme tingene, men på hver sin side. Martin Nordahl er også redd. Han er drevet av frykt, sier Salim.

Fra "Danmarks sønner". Foto: Hyaenefilm.dk

«Livsfarlig»

Avisen Berlingske Tidende ba Dansk Folkepartis kulturtalsmann Alex Ahrendtsen om å anmelde filmen. Han karakteriserte den som «livsfarlig propagandafilm lagd for skattebetalernes penger» og mente filmen «oppfordrer til vold og selvtekt».

– Den er en veldig overfladisk tolkning. Det jeg prøver å si, er jo det motsatte. Leser man enhver film som bare det som skjer i filmen, går man glipp av poengene. Det er en film om det ekstreme, men budskapet er anti-ekstremt. Jeg setter opp et tankeeksperiment, et «worst case scenario». Det gir en mulighet til å diskutere hva som fungerer i samfunnet, hva som ikke fungerer, og hvor vi i verste fall kan ende.

– Han må mene hva han vil om filmen min. Det bekymrer meg ikke. Jeg har laget en film man godt kan debattere. Prinsippet om kulturens frihet fra politikeres innblanding står sterkt i Danmark, understreker Salim.

Les også: Danmark velger mellom korrekte Frederiksen og joviale Løkke

På norske kinoer

«Danmarks sønner» er nå tatt inn for distribusjon i Norge og kommer på norske kinoer til høsten. Vil Rasmus Paludan da være valgt inn i det danske Folketinget, spør vi Ulaa Salim.

– På en måte er det likegyldig. Samfunn skifter mellom høyre og venstre. Det er paraplyen over høyre og venstre jeg vil snakke om. «Danmarks sønner» spør hva som skjer når vi lar våre barn vokse opp i hat og frykt, og spør hvordan vi skal håndtere det ekstreme. Jeg synes film skal ville noe i samfunnet.

Mer fra Dagsavisen