Dansk kulturminister tar «Skam» til Nordisk kulturministerråd

Vil sikre danske TV-seere tilgang til den norske suksesserien.

 

Av Ida Madsen Hestman og Marie De Rosa

Dansk publikum har for lengst trykket den norske suksesserien «Skam» til sitt bryst, og det var derfor flere som reagerte da NRK tidligere denne måneden stengte tilgangen for utenlandsk publikum på grunn av strid om musikkrettighetene i serien. Én av dem var Danmarks tidligere utenriksminister Bertel Haarder.

Haarder sendte forrige uke et såkalt paragraf 20-spørsmål til kulturminister Mette Bock der han spør hva hun vil gjøre for å sikre at danske seere igjen får full tilgang til serien.

– Det var et enormt tilbakeskritt da pengeinteresser stoppet danske tenåringers fulle tilgang til den norske TV-serien «Skam» på NRKs nettside, skriver Haarder.

I et langt innlegg på sin Facebook-side, svarer Bock at hun vil ta saken videre til Nordisk ministerråd for kultur, og påpeker samtidig at det er mulig å streame serien på Danmark radios DR TV.

Les også: Tror «Shame» blir en helt annen serie enn «Skam»

Elsker «Skam»

– Ifølge NRK arbeides det hardt for å finne en løsning. Inntil den blir funnet, vil jeg bare påpeke at alle seriens tre sesonger er tilgjengelige på DR’s nettside, sånn at ingen av oss går glipp av serien. Jeg tar mer enn gjerne SKAM sin suksess opp i nordisk kulturministerråd når jeg møter kollegaene mine der, så vi generelt kan diskutere rammene for det nordiske TV-samarbeidet, skriver Brock.

Hun legger ikke skjul på at også hun er stor fan av «Skam», som hun i innlegget kaller «drittkul».

– Jeg elsker jammen meg også SKAM-serien. Den er et godt eksempel på hvordan TV fortsatt klarer å samle og inspirere oss – på tvers av alle grenser og forskjelligheter. Man kan være SKAM-fan uavhengig av alder, kjønn, hudfarge, nasjonalitet og seksuell legning. Det gleder meg å se hvordan serien har gjort at vi er blitt kjent med Norge på en ny måte.... Plutselig vet vi alt om tradisjoner på videregående som f.eks. «russebuss», vi snakker om «kosegruppa», og alle bruker de norske uttrykkene fra serien, skriver Bock.

Les også: Han rører Skam-fans til tårer

Utfordrer grensesnittet

– Den internasjonale suksessen denne serien har fått, har tilsynelatende utfordret disse avtalene. Som jeg skjønner det, mener musikkbransjen i Norge at de avtalene NRK har inngått for bruken av musikk i serien, ikke tar hensyn til den internasjonale suksessen som SKAM har opplevd, skriver Bock videre.

Redaksjonsjef for TV i NRK P3, Håkon Moslet, er enig i den danske kulturministerens betraktninger.

– «Skam» er jo et spesielt tilfelle, men tror helt klart det kan komme andre serier som også utfordrer det eksisterende regelverket. Man bør se dette mer i et internasjonalt perspektiv. Når «Skam» for eksempel er med å løfte Gabrielle inn på hitlistene i Sverige, så åpner dette for kultureksport på en fin måte, sier Moslet.

Den bergenske artisten Garbielle og Nils Bech har begge blitt kjent utenfor Norge, etter at musikken deres har blitt brukt i serien som er populær også i Sverige.

Til tross for at DR denne uka meldte at første episode av «Skam» er det mest strømmede programmet noensinne på den danske kanalens nettspiller, har NRK geoblokkert tilgangen til «Skam» fra utlandet, i påvente av inngåelsen av nye avtaler. Nå håper Bock NRK tar hensyn til den internasjonale suksessen.

NRK jobber med saken

– Dette er utenfor vår kontroll. Vi ønsker selfølgelig at Skam skal være tilgjengelig for hele verden, men vi er jo avhengige av å ha rettigheter til musikken, og per nå kan vi ikke tilby det via NRKs plattformer, sier Moslet.

– Vi er i forhandlinger med rettighetshaverne, men det er et stort lerret å bleke.

– Er det på tide å tenke nytt og mer globalt om TV- og kultur-eksport på tvers av grensene?

– Det er det. Men det eksisterer allerede et tett samarbeid mellom de tre nordiske allmennkringkasterne NRK, DR og SVT, og det gjelder også til de andre utenlandske kringkastere. Vi utveksler programmer i veldig stor skala. Men det som er interessant, er at tanken om at det i utgangspunktet eksisterer språkbarrierer, også innad i norden, blir utfordret. Med serier som «Skam» ser man at det plutselig ikke er relevant, og det åpner seg helt klart muligheter, sier Moslet.

Vant språkpris

«Skam» vant i vinter Nordisk språkpris for sin evne til å skape interesse i nabolandene for det norske språket, og før jul ble det kjent at serien er solgt til USA. Til våren kommer en sesong fire i Norge.