Kultur

– Dansekompaniene må være et statlig ansvar

Kulturminister Abid Raja må på banen og ta ansvar for de etablerte scenekunstkompaniene, mener Oslos kulturbyråd, som selv sier nei til å støtte Jo Strømgren Kompani.

Bilde 1 av 2

– Jeg mener staten nå må komme på banen. Kulturministeren og regjeringen må stille opp nå, og det litt raskt, sier Omar Samy Gamal (SV), som er byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo. Han har selv nylig gitt avslag på en søknad om støtte på en million kroner fra det internasjonalt anerkjente Jo Strømgren Kompani.

Les også: Siste dans for frie kompanier: – Vi er bekymret for framtida

Skal ha møte

Kompaniet er ett av de sju etablerte, frie scenekunstkompaniene som ikke lenger får såkalt basisstøtte fra Kulturrådet. Den støtten har blitt endret til en kunstnerskapsstøtte, som ikke premierer de etablerte, «gamle» kompaniene. Som Jo Strømgren Kompani, som har holdt på over 30 år. Men Gamal er også villig til å ta opp kompanienes sak med kulturminister Abid Raja (V).

– Jeg skal ha et møte med Jo Strømgren Kompani, for å høre mer om deres situasjon. Dette gjør jeg også med tanke på om det er noe jeg kan løfte fram i dialog med kulturministeren, sier han til Dagsavisen.

Fikk råd om å si ja

Kulturbyråden sa nei på tross av at kulturetaten innstilte på at Jo Strømgren Kompani burde få støtte. I kulturetatens budsjettinnstilling fora2021 påpekes det at kompaniet er truet av nedlegging, og: «Det tilrås å støtte kompaniet for å bevare et unikt produksjonsmiljø på dansefeltet». For to år siden bevilget tidligere kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) en million til Jo Strømgren Kompani, som en oppfordring til daværende kulturminister Trine Skei Grande (V) om å gjøre noe for å redde dem.

Les også: Vil redde Jo Strømgren

– De er et dansekompani i verdensklasse, og det er ville være helt fryktelig om Oslo og Norge mister Jo Strømgren Kompani, sa Hansen til Dagsavisen. Senere fikk likevel kompaniet bevilget støtte av Kulturrådet ut 2020.

– For to år siden valgte vi å si ja til en søknad fra Jo Strømgren Kompani, og ga midlertidig støtte. Men dette var ikke tenkt som en langsiktig finansiering, for at vi så skulle ta over ansvaret. Det ansvaret må staten ta sjøl, de kan ikke bare kaste det over på landets kommuner og fylker, mener Gamal.

– For enkelt

For dagens kulturbyråd er saken blitt prinsipiell. Staten må ta ansvar for kompaniene selv.

– Vi ser en større pågang fra etablerte kompanier, som Jo Strømgren Kompani, etter at Kulturrådet sluttet å støtte dem. Men vi mener prinsipielt at det er et statlig ansvar å finansiere de store kompaniene, sier Gama.

– Det blir for enkelt at staten bare skal kutte finansieringen til disse kompaniene, og så overlate til kommunene, som er i en krevende økonomisk situasjon, til å ta over. Dette er forklaringen på hvorfor vi ikke har gitt tilsagn til denne søknaden, sier han.

– Vi har ikke økonomiske muskler til dette, og har måttet prioritere oslobaserte miljøer som treffer barn og unge. Men først og fremst er det altså prinsipielle grunner til at vi sier nei, understreker kulturbyråden.

– Kan bli lagt ned

Han mener også at regjeringen og kulturminister Abid Raja må få fart på seg, og ikke bare henvise til den lenge varslede scenekunstmeldingen, som lar vente på seg.

– De sier at de skal komme med noe på finansiering i den nye scenekunstmeldingen, men i mellomtiden kan jo disse kompaniene bli lagt ned, påpeker Gamal.

– Det ville være veldig trist om disse nå forsvinner. Disse kompaniene er et fantastisk tilskudd til norsk kulturliv i hele landet, også internasjonalt, og det arbeidet de gjør er utrolig viktig, sier Gamal.

Håper på en løsning

I Jo Strømgren Kompani tar de avslaget fra Oslo kommune til etterretning. De skal som nevnt ha møte med Oslos kulturbyråd, noe som etter planen vil skje førstkommende mandag. Dagsavisen er også kjent med at kompaniet har ønsket seg et møte med Kulturdepartementet.

– Vi håper det snart kommer på plass en mer overordnet løsning for de etablerte kompaniene, sier Anne Cecilie Bodin Larsen, daglig leder for Jo Strømgren Kompani.

Mer fra Dagsavisen