Kultur

Da Hamlet møtte henne

Marie Blokhus skal spille prinsen og Frank Kjosås hennes ulykkelige kjærlighet Ofelia, når Det Norske Teatret setter opp «Hamlet».

- Jeg har alltid hatt lyst til å spille Hamlet. Og jeg har tenkt at det skal jeg gjøre en dag, fastslår Marie Blokhus.

Nå er det klart at hun får hovedrollen når Det Norske Teatret setter opp «Hamlet» til høsten. Og Ofelia, som blir gal av kjærlighet til prins Hamlet, skal spilles av Frank Kjosås, Marie Blokhus‘ ektefelle. Begge er ansatt ved Det Norske Teatret.

- Kvinnelig Hamlet og mannlig Ofelia er en kombinasjon jeg ikke har vært borti før, sier Frank Kjosås.

Han har selv spilt Hamlet på Hålogaland Teater i 2012.

- Den siste Hamlet jeg så på scenen var Frank, i Tromsø. Han var råbra! sier Marie Blokhus begeistret.

- Etter å ha spilt Hamlet selv, blir det ekstra spennende å gå inn i tankene til det mennesket som står ham nærmest, nemlig Ofelia. Men poenget er at det er jeg som gjør Ofelia, ikke at en mann gjør Ofelia, mener Kjosås.

- Vi er castet som skuespillere, ikke som kjønn. Jeg definerer ikke meg selv først og fremst som kvinne, sier Blokhus.

- Og det er i Shakespeares ånd å leke med kjønnsroller. Stykkene hans er fulle av kvinner som kler seg ut som menn, og vice versa. På Shakespeares tid var det vanlig at unge menn spilte kvinneroller, fastslår hun.

Skal ikke leke mann

- Dette er ikke et kjønnspolitisk statement fra min side, fastslår Peer Perez Øian, som skal regissere Det Norske Teatrets «Hamlet».

- Marie skal ikke leke mann og Frank skal ikke leke kvinne. De skal gå inn i rollene som seg selv. «Hamlet» er så universelt at kjønn ikke er vesentlig, sier Øian.

Oppsetningen gjenforener et firkløver som først jobbet sammen på den kritikerroste «Syk ungdom» i 2011: Der spilte Frank Kjosås og Maria Blokhus i ensemblet med Ane Dahl Torp, i regi av Peer Perez Øian.

- Jeg har valgt Marie og Frank fordi de er gode skuespillere, som jeg har jobbet med før, og jeg har lyst til å forske videre i deres relasjon som skuespillere. At de er et ektepar utenfor scenen, er bare en kuriøs bieffekt. Som skuespillere utfordrer de hverandre på en kompromissløs måte, sier Øian.

Kvinne-Hamlet i Molde

Teatret Vårt i Molde har nettopp hatt premiere på sin «Hamlet», også der med en kvinnelig skuespiller i hovedrollen, Valborg Frøysnes.

- Det er interessant at dette skjer samtidig, men jeg visste ikke om det da jeg castet Marie som «Hamlet», sier Peer Perez Øian.

Det Norske Teatrets «Hamlet» har premiere på Scene 2 10. oktober. Mads Ousdal skal spille kongen, Ane Dahl Torp spiller dronning Gjertrud og Vidar Magnussen spiller Polonius. Teksten Det Norske Teatret bruker, er Edvard Hoems nye oversettelse av «Hamlet», som kom i bokform på tampen av fjoråret.

Jubileum

I år er det 450 år siden William Shakespeare ble født, og oppsetningen av «Hamlet» blir Det Norske Teatrets markering av jubileet. «Hamlet» er William Shakespeares største tragedie, og hovedrollen er av mange regnet som teaterhistoriens aller største.

- Hamlet er en rolle som utforsker dypt menneskelige temaer, like relevante for kvinner som menn, mener Marie Blokhus.

Sist «Hamlet» ble spilt på Det Norske Teatret var i 1987, med Bjørn Sundquist i hovedrollen. De siste årene har Aksel Hennie spilt Hamlet på Oslo Nye i 2006, og Anders Baasmo Christensen spilte Hamlet i Riksteatrets oppsetning i 2008. Hamlet har vært spilt av berømte kvinnelige skuespillere flere ganger i teaterhistorien, men i Norge var den første oppsetningen av Hamlet med kvinnelig hovedrolle på Black Box i 2001.

- Hjemme i stua har vi bilde av Sarah Bernard. Hun har spilt Hamlet, forteller Marie Blokhus.

- Store roller som Hamlet går ned til det helt grunnleggende ved det å være menneske, uavhengig av kjønn. Selv kunne jeg tenkte meg å spille Antigone eller Hedda Gabler, sier Frank Kjosås.

Han er som kjappest en tur i byen under en kort pause i innspillingen av NRKs kommende storserie «Kampen om tungvannet» på Rjukan. Mens Marie Blokhus spiller i «Shock Headed Peter», og begynner prøver for «Det merkelege som hende med hunden den natta», med premiere i mars. Først i august skal de komme sammen og begynne leseprøvene på «Hamlet».

- Gjennom teaterhistorien er det skrevet flere store roller for menn enn for kvinner. Jeg vil ikke la det begrense meg. Jeg er interessert i de beste rollene uansett, sier Blokhus.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen