Bøker

Christensens bok til PFU

Advokaten til avdøde Wenche Behring Breivik har klaget inn Aschehoug forlag for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Aschehoug ga ut boka «Moren», skrevet av Marit Christensen, om Anders Behring Breiviks mor Wenche Behring Breivik 31. oktober. Boka er blitt svært omdiskutert, og nå har Wenche Behring Breiviks advokat, Hans Marius Graasvold, klaget inn boka overfor PFU.

Det var Aftenposten som meldte om dette i går ettermiddag.

Med lydopptak

Graasvold forteller avisen at det er fordi både Christensen og forlaget har vist til pressens Vær Varsom-plakat at han har valgt å klage inn boka overfor Norsk Presseforbunds PFU.

Vedlagt med klagen er også et lydopptak der Wenche Behring Breivik, ifølge advokaten, sier at hun trekker tilbake informasjonen hun har gitt til Christensen og at hun ikke ønsker at boken blir utgitt.

Advokaten understreker at henvendelsen til PFU er gjort i samforståelse med advokatene Ragnhild Torgersen og advokat Tord Jordet, som begge også representerte Wenche Behring Breivik.

Bok-PFU

Advokat Graasvold forteller Aftenposten at han ser klagen som et innspill i debatten om et bok-PFU.

Dagsavisen har denne uka skrevet om Kristelig Folkepartis forslag om at Stortinget bør vedta at regjeringen inviterer bokbransjen til å utforme etiske retningslinjer. Dette har skapt debatt og onsdag gikk konsernsjef i Aschehoug, Mads Nygaard, hardt ut mot forslaget i et intervju med Dagsavisen.

- Om Norge innførte sensurerende eller regulerende instanser som PFU for hva som skal kunne stå på trykk i bøker, ville vi vært det første landet i den demokratiske verden som innførte noe slikt. Noe av det beste med litteraturen i Norge er det store mangfoldet og ulikhetene i utgivelsene, preget av stor respekt for omsorg og etikk, sier han, sa han.

Da understreket Nygaard at Aschehoug mener det var riktig å utgi boken.

Forlagssjef Kari Spjeldnæs i Aschehoug opplyste i går Aftenposten om at forlaget tar saken til etterretning.

Klagen vil bli behandlet på PFU-møte 29. november.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen