Childish Gambino tok storeslem under Grammy-utdelingen

Childish Gambino stakk av med fire gjeve Grammy-priser, mens Fredrik William Ball var eneste norske som kunne juble da USAs musikkbransje hyllet seg selv.

 

Childish Gambino, som egentlige heter Donald Glover, fikk Grammy for årets låt med «This is America», skrevet i samarbeid med den svenske produsenten Ludwig Göransson.

35-åringen vant også Grammy for beste musikkvideo, årets rap/sangframføring og årets innspilling.

Grammy for beste album gikk til countryartisten Kacey Musgrave med «Golden Hour», mens Dua Lipa fikk prisen som årets nykommer.

Fred Ball

Fredrik William Ball fra Fredrikstad, også kjent som Fred Ball eller Pleasure, var eneste norske som kunne sole seg i glansen av en Grammy-pris søndag kveld. Han er medprodusent på tre av låtene på Jay Z og Beyoncés album «Everything Is Love», utgitt under navnet The Carters, som vant i kategorien Best Urban Contemporary Album.

Justin Jesso og DJ-en Kaskade var nominerte i kategorien Best Remixed Recording, for sin versjon av Kygo-låten «Stargazing». Bergenseren Kyrre Gørvell-Dahll var dermed indirekte nominert, men Mura Masa stakk av med den prisen for sin remiks av bandet Haims låt «Walking Away».

Nådde ikke opp

Pianisten Leif Ove Andsnes fra Karmøy var nominert i kategorien Best Chamber Music/Small Ensemble Performance, men den prisen gikk til Laurie Anderson med «Landfall».

Musikkprodusenten Morten Lindberg fra Skien var nominert i kategorien Best Immersive Audio Album. Han hadde to vinnersjanser i denne kategorien, med utgivelsene «Folketoner» med Det Norske Jentekor, dirigert av Anne Karin Sundal-Ask, og «Henning Sommerro: Ujamaa & The Iceberg», fremført av Trondheim Symfoniorkester og solister, men det var imidlertid Alan Parson som stakk av med prisen.

– Har allerede vunnet

Drake fikk Grammy for beste rap-låt med «God's plan». Mange i hiphop-miljøet er kritiske til Grammy-utdelingen og viser til at sist en rapper vant årets album var Outkast i 2004.

– Du har allerede vunnet hvis du har folk som synger sangene dine ord for ord, hvis du er en helt i hjembyen din. Hvis folk med vanlige jobber går ut i regn og snø og bruker pengene de har jobbet hardt for til å kjøpe billetter for å se konserten din, trenger du ikke dette her. Det lover jeg. Du har allerede vunnet, sa Drake i sin takketale.

Førstedame

Den 61. Grammy-utdelingen startet med at en gruppe innflytelsesrike kvinner, blant andre tidligere førstedame Michelle Obama, skuespiller Jada Pinkett-Smith og Lady Gaga, sto på scenen med programleder Alicia Keys og fortalte hvilken rolle musikk har spilt i livet deres.

Åpningen sto i kontrast til fjorårets utdeling, som fikk mye kritikk for å være altfor mannsdominert, både blant nominasjoner og blant vinnere.

Grandes første

Flere kvinner ble belønnet med Grammy under årets utdeling, blant dem Lady Gaga og Brandi Carlie, som stakk av med tre priser hver. Kacey Musgraves vant hele fire.

Som første kvinnelige vinner i kategorien årets rap-album stakk Cardi B av med prisen, hun vant med sin «Invasion of Privacy».

Ariana Grande vant sin første Grammy i kategorien årets beste popalbum vokal med «Sweetener». Hun danket ut Taylor Swift, Kelly Clarkson, Pink, Shawn Mendes og Camila Cabello, som var nominert i samme kategori.

 

Utvalgte Grammy-vinnere 2019

* Årets låtinnspilling: «This is America» – Childish Gambino

* Årets album: «Golden hour» – Kacey Musgraves

* Årets sang (låtskriving): «This is America» – Childish Gambino

* Beste nykommer: Dua Lipa

* Beste musikkvideo: «This is America» – Childish Gambino

* Beste popalbum, vokal: «Sweetener» – Ariana Grande

* Beste popframføring (solo): «Johanne (Where are you think you're going?) – Lady Gaga

* Beste popframføring (gruppe): «Shallow» - Lady Gaga og Bradley Cooper

* Beste rap/sangframføring: «This is America» – Childish Gambino

* Beste rapalbum: «Invasion of Privacy» – Cardi B

* Beste urban contemporary album: «Everything is love» – The Carters

* Beste rockealbum: «From the Fires» – Greta Van Fleet

* Beste countryalbum: «Golden hour» – Kacey Musgraves

* Beste rockeframføring: «When bad does good» – Chris Cornell

* Beste rockesang: «Masseduction» – St. Vincent

* Beste rapsang: «God's plan» – Drake

* Beste rapframføring: «King's dead» – Kendrick Lamar, Jay Rock, Future & James Blake og «Bubblin» – Anderson Paak

* Beste r&b-album: «H.E.R» – «H.E.R»

* Beste r&b-framføring: «Best part» – H.E.R. feat. Daniel Caesar

* Beste r&b-sang: «Boo'd Up» – Ella Mai, DJ Mustard, Larrance Dopson og Joelle James