Kultur

Cast truet Dagsavisen-journalist

I går fikk rapperen Geir «Cast» Kristiansen en treer på terningen for albumet «Problembarn» av Dagsavisens musikkanmelder Anders Sundnes Løvlie. Etter mange gode kritikker fikk Cast en dårlig omtale og i går formiddag ringte artisten direkte til Dagsavisens journalist. Den korte samtalen ble avsluttet med at rapperen sa «jeg håper jeg treffer på deg en dag». Da journalisten spurte om det var en trussel la Cast på røret.

Noen minutter etter telefonsamtalen tikker følgende SMS-melding inn på journalistens mobiltelefon: «Å for det andre kompis så vet du ingenting om meg eller miljøet jeg kommer fra tro meg norge er ikke så trygt som du tror selv om du har levd et beskyttet liv på sørlandet betyr det ikke at resten av oss Har det. Hvor trygg føler du deg nå?» spør rapperen som er tidligere voldsdømt og i en rekke avisintervjuer i forbindelse med platelanseringen har vektlagt sine positive sider. Til Dagbladet FREDAG uttalte han at det var viktig «å være et godt menneske et godt forbilde og være snill mot folk».

Viktig prinsippsak

– Jeg er forbanna og mener det er grunn til å ta truslene på alvor. Spesielt fordi det er en viktig prinsippsak. Det er et angrep på min ytringsfrihet men også en trussel mot andre journalister og anmeldere som måtte ha i tankene å skrive kritisk om Cast sier journalist Anders Sundnes Løvlie.

I plateanmeldelsen skriver Dagsavisen blant annet: «Casts problem er at han vil framstille seg selv som en hardt pressa gangster som står alene mot alt mens han i virkeligheten soler seg på avisforsidene i verdens tryggeste koseland».

«Flott kar som Toska»

Geir Kristiansen ble i februar i 2004 dømt til 21 dagers fengsel for vold mot en 7-Eleven-ansatt. Ett år senere uttalte Cast under Bylarm i Stavanger at han mente at David Toska som er mistenkt for Nokas-ranet og mord på en politimann var en «flott kar». Låta er med som et skjult spor på den nye plata der Cast rapper: «Jeg er en flott kar som David Toska eller han som poppa han snuten» og «jeg har et ønske om å se snut med kulehull tvers gjennom kjøttet helst på venstre side av brystet.»

– Det tyder jo på at når Cast glorifiserer vold i tekstene sine så er det ikke bare snakk om noe som hører til sjangeren men noe han faktisk er villig til å stå for i det virkelig liv. Dette viser at det var rett av meg å reagere på tekstene på plata hans. Jeg er tilhenger av at man kan si mye rart i sangtekster men oppfordringer eller trusler om vold kan vi ikke akseptere sier Sundnes Løvlie.

– Burde ikke ringt

Sjefen for plateselskapet Pass It Records og manager for Cast Julian Alexander mener Dagsavisens journalist ikke tar Geir «Cast» Kristiansens personlige album på alvor.

– Jeg har lest anmeldelsen og blir provosert sjøl. Det virker ikke som om journalisten tar Geirs personlige historie seriøst. Geir blottlegger seg og sine mørkeste kriker og kroker på denne plata sier Alexander.

Manageren har forståelse for at rapperen reagerer på omtalen han fikk i Dagsavisen men mener likevel at Casts direkte kontakt var feil.

– Geir er et følelsesmenneske og reagerer ærlig og spontant men reaksjonen hans er feil – det skjønner Geir også – folk skal ha sin ytringsfrihet. Reaksjonen er forståelig men Geir burde holdt det for seg sjøl og ikke ringt sier Alexander.

EMI beklager

Casts album «Problembarn» gis ut som et samarbeid mellom hip hop-plateselskapet Pass It og et av verdens største musikkonserner EMI. Direktøren for EMI i Norge Per Eirik Johansen legger seg flat.

– Det er uakseptabelt. Ingen skal true andre mennesker. Sånn holder man bare ikke på. Man truer ikke journalister. Det er veldig beklagelig sier Johansen som ikke vil si noe om Casts trusler vil få konsekvenser for det videre arbeidet og distribusjonen av plata.

– Vi har et samarbeid med labelen Pass It og jeg må få snakket med dem før jeg uttaler meg om sier Johansen.

På spørsmål om han har opplevd tilsvarende episoder der artister truer journalister svarer han: – Det har hendt at folk flyr i tottene på hverandre i fylla på byen men noe sånt som dette har jeg ikke vært borte i tidligere sier EMI-sjefen som legger til:

– Men jeg kan samtidig ikke tenke meg at dette er alvorlig ment fra Casts side men det er like fullt beklagelig.

Mer fra Dagsavisen