Kultur

Calypso på Oslo World

Den karibiske legenden Calypso Rose åpner årets Oslo World Music Festival.

Temaet for årets Oslo World Music Festival er avant garde, og de første artistene ble offentliggjort i går:

– Vi skal fremme artistene som går foran, viser vei, er pionerer. De ukonvensjonelle og kontroversielle. Felles for artistene på årets program er at de bryter med mainstream, heter det fra festivaldirektør Alexandra Archetti Stølen i en pressemelding.

Årets festival åpner på Rockefeller 31. oktober, med Calypso Rose: Prestedatter fra Trinidad-Tobago som begynte å synge calypso på 60-tallet, til tross for at hun fikk klar beskjed om at calypso var mannens domene. Hun har vært en konstant tilstedeværelse i calypso-musikken i fem tiår og opptrer i Norge for første gang, etter å spilt på Roskilde-festivalen i fjor.

Bestillingsverk

Perkusjonist Siv Øyunn Kjenstad lager bestillingsverk til festivalen med sin egen trio kalt Øyunn, etter å ha markert seg sammen med bl.a Bugge Wesseltofts New Conceptions Of Jazz-band, Jon Balkes Batagraf, og med Thomas Strønen. I Øyunn utforsker hun sin fascinasjon for vestafrikanske rytmer sammen med bassist Ellen Andrea Wang og pianist Andreas Ulvo. I dobbeltkonsert med Øyunn spiller Madame Gandhi, perkusjonist som har opptrådt med bl.a M.I.A.

Kamerunsk-franske Atatuk spiller på overflaten – de bruker vannflaten som perkusjoninstrument, gjennom nedarvede teknikker fra den kamerunske landsbygda. Under festivalen opptrer de på Bislett Bad 2. november.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Protestsanger

Til festivalen kommer også den angolesiske sangeren og aktivisten Bonga, som nylig ga ut sitt 30. album, og blant annet er kjent for sine protestsanger mot Angolas portugisiske kolonimakt.

Det blir tiårsmarkering for jazzpianisten Jon Balkes kritikerhyllede prosjekt Siwan, som forener musikktradisjoner og poesi fra middelhavslandene, og gir ut nytt studioalbum på ECM i år.

Festivalen finner i år sted mellom 31. oktober og 5. november i Oslo, på en rekke spillesteder, bl.a med Cosmopolite, Rockefeller, Kulturkirken Jakob og Nasjonal Jazzscene.

Mer fra Dagsavisen