Kultur

Byrådet vil legge om kulturstøtten

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) vil gi mer penger til prosjekter og mindre til de faste institusjonene.

Teaterscenen Black Box er en av flere aktører i Oslos kulturliv som må belage seg på en trangere økonomi i årene som kommer.

- Dette betyr at vi må bygge ned mye av det som gjør Black Box til en kunstnerisk institusjon, sier teatersjef Jon Refsdal Moe ved Black Box.

Mindre dopapir?

I sitt forslag til neste års budsjett har Oslo-byrådet kuttet ned på driftsstøtten til en rekke kulturvirksomheter. Hardest er det gått ut over danse- og scenefeltet. Oslo Nye Teater får barbert sitt driftsbudsjett med 2,5 millioner kroner. Men også de mindre scenene mister støtte. Black Box får 300.000 kroner mindre enn i år. Medregnet inflasjon tilsvarer det en reell nedgang på 750.000 kroner, ifølge teatersjefen.

- Det kan virke som om de tenker at hvis de bare kutter litt her og litt der, så kan vi knipe det inn på å bruke litt mindre dopapir og strøm. Men vi har allerede slanket administrasjonen som mye som er mulig, og hele innsparingen må derfor tas fra den kunstneriske aktiviteten, forklarer Jon Refsdal Moe.

Pott til innovasjon

Også Dramatikkens Hus opplever kuttene som alvorlige. Teatersenteret er i hovedsak statlig finansiert, men forslaget om å halvere den kommunale støtten fra 700.000 til 350.000 kroner vil få konsekvenser.

- Fra vi åpnet i 2010 har støtten fra kommunen blitt gradvis redusert. Å miste halvparten til neste år oppleves som dramatisk, sier daglig leder Marit Solbu.

Samtidig som byrådet kutter i driftsstøtten, vil de sette av 6 millioner kroner til et nyopprettet innovasjonsfond. I tillegg økes den frie potten til løpende kunst- og kulturtiltak, fra 2 til 6 millioner kroner. En omprioritering som Black Box og Dramatikkens Hus stiller seg uforstående til.

- Å hjelpe fram unge og talentfulle kunstnere er nettopp noe vi driver med. Jeg tror kanskje ikke byråden har vært godt nok informert, sier Jon Refsdal Moe.

- Innovasjon i seg selv er bra. Men å ta penger fra velfungerende prosjekter og putte i en annen pott uten å vite hva det vil innebære virker litt rart, sier Solbu.

Vil ha nyskaping

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) forklarer kuttene med at mer av den kommunale støtten heretter skal gå til prosjekter, og mindre til de etablerte institusjonene. De totale bevilgningene til Oslo-kulturen er heller ikke redusert.

- Dette inngår i våre planer om å gjøre noen endringer i støtteordningene til kulturlivet i Oslo, sier Bjercke.

I så fall vil prosjektstøtten gjøre et byks fra 1 prosent til 6 prosent av de totale bevilgningene på 165 millioner kroner.

- Vi vil få til litt mer fornyelse og nyskaping. Kulturstøtten i Oslo har vært preget av at det er de samme som får støtte fra år til år. Vi vil at det også skal være mulig å få realisert temporære prosjekter som dukker opp i løpet av året, sier Bjercke.

Black Box-sjef Jon Refsdal Moe mener det er en helt feilslått politikk hvis man gir mer til frie grupper på bekostning av en kunstnerisk institusjon som Black Box.

- Det er vi som sørger for at det er nødvendig infrastruktur for den frie scenekunsten. Derfor bruker vi også mye ressurser på å kvalitetssikre forestillinger og gi de frie teatergruppene best mulig arbeidsvilkår underveis.

- Ved å arrangere festivaler, invitere til gjestespill og samarbeide med miljøer i utlandet, får disse teatergruppene muligheter som de ellers ikke ville fått, påpeker teatersjefen.

Han mener det er et stort paradoks at Oslo-byrådet nå sørger for at Black Box må kutte i dette tilbudet.

- For en god del år tilbake stilte politikerne et ultimatum om at vi måtte få en tydeligere kunstnerisk profil. Nå har vi oppnådd en posisjon som et av landets viktigste teatre, men som vi nå står i fare for å miste.

jonas.braekke@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen