Kultur

Byrådet banker Oslo Nye

Skuffelsen er stor hos Oslo Nye Teater etter at det borgerlige byrådet i sitt budsjettforslag vil kutte støtten deres. Kulturfeltet generelt taper kampen om de kommunale kronene.

- Utrolig trist og skuffende.

Direktør Sven Torneberg ved Oslo Nye Teaters kommentar kommer spontant. Byrådet i Oslo kommune la i går fram sitt forslag til budsjett for 2013. Der er tilskuddet til Oslo Nye Teater kuttet fra 82,5 millioner i fjor, til 80 millioner i år.

- Vi søkte om 85,2. Det er akkurat nok til å justere for lønns- og prisveksten. Et kutt til 80 millioner tilsvarer rundt seks prosent for oss. Det er mye. Særlig siden vi har kuttet sammenhengende de siste ti-tolv årene. Dagens stab er en tredel mindre enn for tolv år siden. Det er langt vanskeligere å kutte med seks prosent når man allerede har skåret ned så mye. Vi vil ikke klare det uten en form for strukturelle tiltak, sier Torneberg til Dagsavisen.

Tøff jobb

Hvilke «strukturelle tiltak» som vil være aktuelle, ønsker han ikke å spekulere i. Det har lenge vært kjent at Oslo Nye Teater allerede sliter med å opprettholde driften ved Centralteatret. Dårligere økonomi kan bety slutten for Oslos eldste teaterscene.

- Det er mange dører vi må prøve å røske i for å se om de åpner seg før vi kan gi opp. Men det blir en tøff jobb. Vi aner ikke hvilket teater vi sitter igjen med etterpå. Avstanden opp til det vi trenger for å føre dagens drift videre, er stor, sier Torneberg.

- Halvparten er nok

Teaterdirektøren setter sin lit til at Byrådet neste uke skal ta opp Oslo Nye Teaters situasjon i en egen sak.

Ifølge byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke fra Venstre, kan Torneberg glede seg til «konstruktive forslag» til «hvordan teatret bør fornyes for å sikre enda bedre teater i framtida».

- Oslo Nye Teater mottar allerede om lag halvparten av kulturtilskuddene våre, med 80 av totalt cirka 160 millioner. Jeg vil si at støtten deres opprettholdes omtrent på samme nivå som tidligere. Dessuten gjør suksesser som «Postkort fra Lillebjørn» at antall besøkende og dermed publikumsinntektene ser ut til å bli høyere i 2012 enn tidligere. Jeg tror ikke dette betyr slutten for Centralteatret, sier han til Dagsavisen.

Mer til prosjekter

Da det borgerlige byrådet, som tilsvarer Oslos «regjering» bestående av Høyre, Venstre og KrF, la fram budsjettforslaget for 2013, var politikerne opptatt av å poengtere at det på grunn av stor befolkningsvekst vil gå mye penger til skoler og barnehager i 2013. Innen kulturfeltet er imidlertid ostehøvelen flittig brukt, med små og større kutt både til kor, festivaler, museer og andre kulturtiltak.

Men det synes ikke kulturbyråd Hallstein Bjercke er noe problem:

- Det er definitivt ikke lite til kultur. Vi har landets beste støtteordning til frivillige kulturtilbud. Men vi har gjort noen endringer, kanskje dristige. Vi ønsker at større andel av kulturkaka skal gå til løpende prosjekter, i stedet for fast driftsstøtte. Det skal bli lettere å få penger til nysatsing og nyskapning, og mer penger til prosjektet i skjæringspunktet mellom kultur og næringsutvikling.

Blackbox må kutte

Det betyr kutt i den faste driftsstøtten for mange.

- Jeg mener det har vært altfor stor forutsigbarhet i Oslos kulturliv, gjennom altfor mange år, og altfor lite nytenkning, innovasjon. Selvsagt må en del gå til drift for å sikre stabilitet. Men når rommet til prosjektbasert støtte økes, som nå, betyr det mer kultur for pengene, og mye større fleksibilitet for kommunen, sier han.

Det er en oppfatning han på ingen måte deler med teatersjef Jon Refsdal Moe ved Black Box Teater, som opplever et kutt på 300.000 i sitt driftstilskudd, fra 7,8 til 7,5 millioner kroner.

- Dette kommer til å gå ut over publikum. Et kutt på 300.000 betyr i realiteten et kutt på 550.000 etter prisregulering. For oss som har to millioner i året å bruke på kunst, er det drastisk. Vi kommer til å måtte kutte i formidling og i kunstnerisk virksomhet. Programmet for 2013 var allerede lagt, men nå må noe ut.

Moe ved Black Box sier til Dagsavisen at han synes det er spesielt rart at akkurat Venstre er med på dette kuttet: - Det har blitt foreslått kutt for oss tidligere. Men det har alltid vært før Høyre skulle i forhandlinger med Venstre, som i disse har klart å sikre oss mot kuttene. Jeg synes det er utrolig uventet, og svært synd, at Venstre nå er med på kuttene fra starten av. De politiske vurderingene her er umulige å forstå, sier han.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Nytt Deichmanske

Byrådet legger for første gang fram kvalitetssikrede kostnadsrammer for nytt Deichmanske bibliotek i Bjørvika. Det skal koste 2,6 milliarder, hvor kommunen får 400 millioner i retur i momsstøtte etter ferdiggjøring.

– Prisen er høy, men det er riktig prioritering. Jeg er trygg på økonomistyringen i dette prosjektet. Prisen kan også bli lavere, i hvert fall ikke høyere. Deichmanske blir et nasjonalanlegg for kultur og kunnskap, sier Hallstein Bjercke til Dagsavisen.

Han tilbakeviser med det avisen Aftens påstand om at biblioteket allerede har gått på en budsjettsprekk, siden dette er første gang et ferdig budsjett er lagt fram.

Festivalvinner

Norwegian Wood-festivalen er en av vinnerne i byrådets budsjettforslag. Etter flere år med underskudd får de millionstøtte.

Bernt Erik Pedersen

– Fantastisk! jubler festivalsjef Jørgen Roll.

– Vi hadde fått så mange avslag at vi hadde gitt opp å søke. Nå er vi inne blant de store aktørene i kulturbudsjettet, fastslår Roll.

Byrådet har innstilt Norwegian Wood-festivalen i Frognerbadet på en million kroner i støtte for 2013. De har ikke tidligere mottatt kommunal støtte, bortsett fra en jubileumsgave på 50.000 fra Oslo kom i sommer. Kulturbyråd Halstein Bjercke oppfordret Norwegian Wood-festivalen til å søke om festivalstøtte for 2013, forteller Roll.

God dialog

– Vi har hatt en god dialog med kulturbyråden, som berømmet festivalens innsats for byen, sier Roll.

Norwegian Wood-festivalen har ikke gått med overskudd siden 2006. Fra 2007 til 2011 har festivalen gått med til sammen seks millioner i underskudd.

– Etter flere år med dårlig vær og med vår slitne balanse er denne støtten svært viktig for Norwegian Wood-festivalen, sier Roll.

Norwegian Wood-festivalen har vært arrangert i Frognerbadet årlig siden 1994 og har trukket store artister som Eagles, Sting og Bob Dylan til Oslo.

Festivalen eies og drives av et aksjeselskap der Roll selv er største aksjonær. I sommer trakk festivalen rundt 40.000 besøkende.

Knutepunkt til 11 mill

Også Bylarm har fått festivalstøtte på en million, samme beløp som i fjor. Både Oslo Jazzfestival og Oslo Kammermusikkfestival får noe redusert støtte i 2013.

Kulturbyråd Halstein Bjercke har tidligere kritisert den statlige knutepunktordningen for å binde opp kommunale midler. Festivaler med knutepunktstatus får fast støtte av kulturdepartementet og kommune sammen fordelt 60–40. De fem knutepunktfestivalene i Oslo får over 11 millioner i kommunal støtte, det tilsvarer omtrent like mye som de 17 andre festivalene som får støtte over Oslos kulturbudsjett. Oslo Jazzfestival er blant de mange aktørene som har beskyldt knutepunktstøtten for å være konkurransevridende.

– Knutepunktfestivalene sier selv at disse midlene går til prosjekter de ellers ikke ville kunne gjennomføre. Det høres fint ut det, men det går veldig mye penger, sier Jørgen Roll.

pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen