Sport

Byantikvaren: Nei til tårn

Historieløst og ødeleggende for byen, mener Oslos byantikvar om Entras forslag til to nye høybygg i Tullinkvartalet.

- Vi er svært kritiske til disse høybyggene i Tullinkvartalet, understreker byantikvar i Oslo Janne Wilberg.

Tradisjonsrike Tronsmo bokhandel ser etter nye lokaler etter 40 år ved Tullinløkka. Denne uka ble bygården Kristian Augusts gate 19 solgt til statlige Entra Eiendom, som tidligere har kjøpt en rekke bygårder i Tullin-kvartalet. Entra vil gjennomføre et storstilt byggeprosjekt i området som kan medføre at gården rives.

Entra har bedt Oslo kommune om å godkjenne at det bygges to tårnbygg på 22 og 24 etasjer fram mot 2017. Blant aktuelle leietakere i de nye byggene er Universitetet i Oslo og Schibsted.

Planene ble tidligere i år presentert i Aftenposten som et kunnskaps- og mediekvartal. «Kunnskapsløst», mener forfatter Per Petterson, som er styremedlem i Tronsmo bokhandel. «Om Tronsmo må ut, står jo det i motsetning til å lage et kunnskapskvartal», sa Petterson til Dagsavisen i går. Også Oslos byantikvar fastslår at Tronsmo utgjør «en vesentlig kulturhistorisk verdi», i sin høringsuttalelse til Plan- og bygningsetaten. Den konkluderer med at Entras planer bør stoppes.

- Dette er innenfor Ring 1. Oslo kommune har vedtatt en høyhusplan som er restriktiv til høyhus i Oslo indre by, påpeker byantikvar Janne Wilberg.

- Vi er enige i at området rundt Tullinløkka kan utvikles. Men høyblokker hører ikke hjemme i dette historisk svært viktige området av byen.

Vil frede

Flere av bygningene Entra nå vil rive i Tullinkvartalet, er anbefalt fredet av Byantikvaren. Hvis planene om riving blir vedtatt, vil Byantikvaren oppfordre Riksantikvaren til å stoppe prosjektet.

Byantikvar Janne Wilberg påpeker at de to Entra-tårnene er planlagt i et område av stor kulturhistorisk interesse, både lokalt og nasjonalt.

- Kvartalet ligger innenfor et område som Riksantikvaren har definert av stor nasjonal verdi. Området er fullt av viktige kulturhistoriske bygg: Blant andre Slottet, Universitetet, Historisk Museum og Nasjonalgalleriet, sier Wilberg.

I høringsuttalelsen skriver Byantikvaren at prosjektets «voldsomme byggehøyder og et historieløst formspråk vil, etter vår vurdering, ikke bare svekke kvartalets egenverdi, men også (...) svekke de omliggende monumentalbygningenes symboleffekt».

- Typisk for Oslo er det vi kaller «teppebyen», hvor de fleste bygninger har moderat høyde og bare de bygningene som symboliserer viktige samfunnsinstitusjoner, skal få rage over de andre. Vi er kritisk til at en hvilken som helst aktør skal kunne bryte med dette og ødelegge byens særpreg, sier Wilberg.

Schibsted er ute

Planene for Entra-byggene er nå til behandling i plan- og bygningsetaten.

- Vi leverte en planskisse til kommunen i januar over hvordan vi ønsket kvartalet skulle se ut. Nå er vi i dialog med kommunen, sier fungerende kommunikasjonssjef Hans Henrik Torgersen i Entra.

Schibsted er nå ikke lenger aktuell som leietaker, kom det fram i Aftenposten i går.

- Våre forhandlinger med Filadelfia som leietaker førte ikke fram, og som en følge av det har vi avsluttet forhandlingene med Schibsted, noe vi beklager. Samtidig jobber vi for fullt med utviklingen av det nye Tullinkvartalet, opplyser Torgersen.

De storslåtte planene for Tullinkvartalet ble lagt fram av Entras administrerende direktør, Kyrre Olaf Johansen, i januar i år. I april gikk Johansen av som Entra-sjef etter uenighet med Entras styre. Entra er eid av Næringsdepartementet og er ett av landets største eiendomsselskap. Det ble skilt ut av Statsbygg i 2000 for å drive den kon­kur­ranseutsatte delen av statens eiendomsbygg.

Vil møte Tronsmo

- Entra ringte tirsdag og beklaget at de ikke hadde vært i kontakt med oss tidligere. Vi skal møte dem fredag, forteller daglig leder Eva Stenslund Thorsen på Tronsmo bokhandel.

Entra understreker at de ønsker dialog med leietakerne i Tullin-gårdene, men Thorsen har allerede vært på befaring i andre lokaler.

- Entra må kunne garantere minst ti år til samme husleie. Vi kan ikke leve fra år til år, understreker Thorsen.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen