Kultur

Britisk stjernekomiker i Norge: – Brexit er galskap

Den norgesaktuelle stand up-komikeren Bill Bailey aner ikke hvordan brexit-dragkampen vil ende, men han er sikker på at det er viktig å le litt oppi det hele.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Han er en birolle-type fra filmer som «Hot Fuzz», «Haikerens guide til galaksen», og Manny fra den britiske serien «Black Books», men det er som musiker og komiker han er kjent, og utnevnt av The Telegraph som sin generasjons «intellektuelle komiker». Det er ikke noe Bill Bailey synes altfor mye om:

– «Intellektuell» er vel et slags tveegget kompliment. Selv i England kan vi ikke snakke fint om folk uten at vi samtidig er sarkastiske.

Men nå er stand-up-komikeren i Norge for å få folk til å le med sitt aktuelle show «Larks In Transit». Norgesturneen går «up and down this country», med stopp innom Stavanger, Haugesund, Oslo, Trondheim, Kristiansand, Fredrikstad, Bergen og Tromsø.

Mislykka nordlys-tur

Foruten det han kaller en «katastrofereise» for å se nordlyset i Tromsø, liker Bailey Norge svært godt.

– Fra et arbeidsperspektiv har nordmenn veldig britisk humor, tror jeg. Det er åpenbart at det er mange likheter mellom nordmenn og briter når det kommer til humor. Men i Norge snakker også folk godt engelsk, og forstår språket og nyansene i vitsene. Ofte når jeg kommer til en ny plass hvor som helst i verden, hender det at folk spør om jeg må endre på innholdet, eller tilpasse det. Men det må jeg ikke her. Det er som å være i England – rent bortsett fra fasilitetene. Alt her i Norge er pent og litt renere, sier komikeren som kom til Norge onsdag.

– Denne fascinasjonen for absurditet og alt som er rart og surrealistisk, tror jeg er det som gjør britisk humor unikt. Jeg tror det er noe av grunnen til at det er en så populær eksportvare i verden.

Og er det noe Bill Bailey er kjent for, så er det å flette inn absurditet og surrealisme inn i alt annet han snakker om av temaer i sine standup show. Så også denne gang.

– Mine show har gjennom årenes løp handlet mer om å dekonstruere noe enn å konstruere, ler han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forstår ikke religion

Hvor han henter inspirasjonen sin, er litt hipp som happ:

– Noen ganger bare skjer det ved et uhell, eller at jeg ser noe på nyhetene. Andre ganger gir jeg meg selv en spesifikk oppgave, der jeg liker å finne ut av hva som er det morsomme ved noe. Det kan for eksempel handle om ting jeg ikke forstår med religion. Ta treenigheten, for eksempel, dette med faderen, sønnen og den hellige ånd. Det der skjønner jeg ikke noen ting av, så da prøver jeg å brekke det ned til hva som kan være poenget med den ideen. Jeg er tolerant, jeg kritiserer ikke religion, men det er ikke noe for meg som har et rasjonelt sinn. Jeg bryr meg ikke. Religion er som en hobby, på linje med golf eller noe. Det bør ikke være noe som har makt til å bestemme i hvert fall, ler han.

Noen ganger finnet man veier gjennom komedien for å gi mening til samfunnsrelaterte problemer, som for eksempel rasisme og fremmedhat.

– Men jeg vil ikke lage det for tungt. Folk kan finne ut av hva jeg egentlig sier om ting i konteksten, sier han.

Politikk er noe han har pleid å spøke med, men nå har det gått litt for langt der hjemme mener han:

– Brexit har vokst fullstendig ut av proporsjoner. Et valg burde handle om helse, skole, boligpolitikk, fattigdom og skatt. I stedet handlet det bare om brexit. Det er helt bisarrt.

Les også: Nå går han inn for ny folkeavstemning om EU. Men én ting vil ikke Jeremy Corbyn svare på

Å pushe grenser

Han synes det er skummelt hvor mye som har endret seg på kort tid.

– Det har skjedd så mye. Drev du med satire i gode gamle dager, før brexit, så var politikk iblant ganske kjedelig, og lite skjedde. Kanskje en og annen skandale å kødde med. Men siden sist valg har det vært noe hele tida. Det er galskap. Og det har grepet en hel nasjon. Det er sykt.

–  Og alle skal mene noe. Det er en giftig sump av meninger. Det er alltid en og annen ny fascist som skal uttale seg om noe hver uke. Og ikke hver uke, heller, men hver dag, omtrent. Men dette skjer jo også over hele Europa. Alle disse forferdelige nasjonalistiske tendensene. Det er stygt. Jeg vet ikke hvordan dette vil ende. Men, du trenger i det minste å le litt oppi det hele.

– Et av stedene du skal besøke, Kristiansand, har det høyreradikale partiet Demokratene fått 10 av 71 representanter i det nye kommunestyret. Er det noe å lage vitser om?

– Det er trist å høre at høyreekstremismen vokser fram overalt nå. I Storbritannia har vi jo alltid sett opp til den skandinaviske modellen som et bedre system. Norge og Sverige er holdt opp som et eksempel på hvordan et bedre samfunn kan være, sier Bailey.

Han legger til at sensur og knebling av ytringsfriheten er det som skjer først i et samfunn der nasjonalismen er på fremmarsj. Derfor tror Bailey at stand-up-formatet, og komedien som sjanger er viktig middel i den sammenheng:

– Det er et format som handler om å pushe grenser, men også om å la seg bli litt utfordra som tilskuer. Og i dag ser vi at standup selger som bare rakker’n. Folk som oppsøker et rom, sammen med en masse andre fremmede, for å se på en person prate og få dem til å le. Det er en felles opplevelse. Du får ikke det der på noen annen måte, enn ved å oppsøke det fysisk. Og det er en ting internett ikke kan gi oss. Jeg tror det er noe med intensiteten i det å oppleve det umiddelbart og sammen med andre som gjør det unikt.

Mer fra: Kultur